Για την ανάγκη να «βγει» ο Ιούλιος με «ομαλή εκταμίευση» μίλησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Μέτρα – σοκ για την περικοπή των δαπανών το 2011 και σε δεύτερη φάση ως το 2015 έλαβαν χθες την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου. Κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «άμεση ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην χώρα και αντιμετώπισης της εντύπωσης «στασιμότητας» που επικρατεί στις αγορές».Παράλληλα αναφέρθηκε ανοιχτά στην κρισιμότητα της «επίτευξης μιας άμεσης συμφωνίας με την τρόικα» για να «βγει» ο Ιούλιος με «ομαλή εκταμίευση του δανείου». Επιπλέον μίλησε για «τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας τα επόμενα χρόνια» στη βάση ενός «προγράμματος βαθύτερης ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας».

Το κύριο βάρος της πρόσθετης προσαρμογής, ύψους 6,4 δισ. ευρώ το 2011, δίδεται στη περικοπή και την ανακατανομή των δαπανών στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

1. Μείωση μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο για εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ.Προβλέπεται μείωση του αριθμού συμβασιούχων με τη μη ανανέωση των συμβάσεων. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, η αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα και ενεργοποιείται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

2. Εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για 380 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε την θέσπιση εισφοράς «υπέρ ανεργίας» στο Δημόσιο, δηλαδή την περικοπή μισθών κατά ένα ποσοστό για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας και την στήριξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Για την ίδιο σκοπό αυξάνεται και η «εισφορά υπέρ ανεργίας» στον ιδιωτικό τομέα.

3. Καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων, για εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό οι απολύσεις. Το μέτρο περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν θα γίνουν απολύσεις ή μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ των υπαλλήλων σε φορείς που καταργούνται. Παραλλήλως προωθείται η μείωση δαπανών σε ΔΕΚΟ, σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, και η μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή οι πρόσθετες ενισχύσεις σε όσους υπηρετούν σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.

4. «Μαχαίρι» στις λειτουργικές δαπάνες για εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή προβλέπουν μείωση ως και 50% στις δαπάνες για τηλεπικοινωνίες και ύδρευση (ΕΥΔΑΠ), μείωση της προμήθειας προς την Τράπεζα της Ελλάδας και παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες.

5. Μείωση δαπανών υγείας για εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται μείωση ιατροφαρμακευτικής δαπάνης με επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ψηφιοποίηση και έλεγχος συνταγών ΙΚΑ, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, αλλά και η σύναψη ειδικών συμφωνιών παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

6. Περικοπές σε ασφαλτικά ταμεία και σε κοινωνικές δαπάνες για εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε η μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο, η μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα, η νέα μείωση των υψηλών συντάξεων μέσω αύξησης της «εισφοράς αλληλεγγύης», η επιβολή εισφοράς για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη). Παραλλήλως προωθούνται διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων, επανεξέταση των αναπηρικών συντάξων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ – ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012-2015 περιλαμβάνει τις παρακάτω παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών:

– Μείωση ασφαλιστικής και κοινωνικής δαπάνης για εξοικονόμηση 2,63 δισ. ευρώ.
– Περικοπή κόστους στις ΔΕΚΟ, 1,49 δισ. ευρώ.
– Μείωση μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, 1,19 δισ. ευρώ.
– Κατάργηση/συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, 1,2 δισ. ευρώ.
– Μείωση αμυντικών δαπανών, 1,2 δισ. ευρώ
– Μείωση αμυντικών δαπανών υγείας, 694 εκατ. ευρώ.

Αργύρης Παπαστάθης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.