Η επίσκεψη της συζύγου του τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη

Με την παράκληση να μαθαίνουν όχι μόνο την τουρκική αλλά και την ελληνική γλώσσα ανεχώρησε από τη Δυτική Θράκη η Εμινέ Ερντογάν. Η σύζυγος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε «το παρών» το Σαββατοκύριακο στην εκδήλωση ανάγνωσης Κορανίου αλλά και στην τελετή της περιτομής (σουνέτι) των εγγονιών του Αχμέτ Σαδίκ. Ωστόσο, οι δύο βασικοί «συνοδοί» της κυρίας Ερντογάν, οΕγκεμέν Μπαγίς και ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου υπήρξαν πιο εκδηλωτικοί.
Η τουρκική αποστολή έφθασε με ιδιωτική πτήση στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς στην Κοτηνή. Στην τελετή ανάγνωσης Κορανίου στο Κικίδιο, την οποία οργάνωσε ο ψευδομουφτής της Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, συμμετείχαν περίπου 1.000 παιδιά. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των κορανικών σχολείων στη Θράκη έχει αυξηθεί δραματικά. Μάλιστα, πολλά από τα κορανικά σχολεία είναι συνδεδεμένα με τα τζαμιά της περιοχής και τα παιδιά διδάσκονται εκεί όχι μόνο το Κοράνι αλλά και τουρκικά.
«Προστατεύστε τα έθιμά μας, τον πολιτισμό μας και τη μητρική μας γλώσσα, αλλά μην αμελείτε να μάθετε και ελληνικά» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Ερντογάν. Και πρόσθεσε ότι οι αναπτυσσόμενες φιλικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος έχουν ευρύτερη απήχηση στην περιοχή. Τόνισε δε ότι από το 2004, όταν είχε επισκεφθεί την περιοχή με τον σύζυγό της, μέχρι σήμερα σημειώθηκαν τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα θετικές εξελίξεις.

«Θα ήθελα να ξέρετε», πρόσθεσε, «ότι και εμείς στην Τουρκία αισθανόμαστε όσο και εσείς τις λύπες, τις χαρές, τις δυσκολίες σας. Πιστέψτε ότι όσο ευτυχισμένοι και ήρεμοι είστε εσείς, το ίδιο είμαστε και εμείς». Η κυρία Ερντογάν δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει τη φιλία που τη συνδέει πλέον με την κυρία Αντα Παπανδρέου, σύζυγο του κ. Γ. Παπανδρέου.
Πιο… προωθημένος στις δηλώσεις του υπήρξε, όπως και αναμενόταν άλλωστε, ο κ. Μπαγίς. Ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της τουρκικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παρακάθισε σε γέυμα της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μαντατζή καθώς και οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Ο κ. Μπαγίς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η συνεισφορά των ευρωπαίων πολιτών της “τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη “άνοιξε το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Τουρκίας”». Ο τούρκος υπουργός μοίρασε μάλιστα και σημαίες όπου στο μισό υπάρχει η τουρκική σημαία και στο υπόλοιπο η σημαία της ΕΕ.
Οσο για τον κ. Μουεζίνογλου, ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο οποίος κατάγεται από τη Δυτική Θράκη, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην βλέπει τους μουσουλμάνους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και διαβεβαίωσε τους παρισταμένους: «Ποτέ δεν θα είστε μόνοι σας. Ομως εδώ έχουμε τους ανθρώπους μας, τις αξίες μας, τον πολιτισμό μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.