Στην ταινία το «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας για την καλύτερη ταινία στο 64ο Φεστιβάλ Κανών

Η ταινία του 67χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Μπραντ Πιτ, Τζέσικα Τσαστέιν και ο Σον Πεν, δίχασε το κοινό καθώς κάποιοι την αποθέωσαν και άλλοι την αποδοκίμασαν.
Το βραβείο παρέλαβαν δύο από τους παραγωγούς της ταινίας καθώς ο Μάλικ απέφυγε τα φώτα της δημοσιότητας καθ΄όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
“Είναι δύσκολο να παίρνεις τη θέση ενός γίγαντα”, δήλωσε ο ένας εκ των δύο παραγωγών της ταινίας, Μπιλ Πόλαντ όταν ανέβηκε για να παραλάβει το βραβείο, προσθέτοντας πως ο Μάλικ “είναι γνωστό ότι είναι συνεσταλμένος και διακριτικός”.
Η ταινία του Μάλικ εξελίσσεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1950 και πραγματεύεται θέματα όπως τη ζωή, το θάνατο, την ενηλικίωση, επιχειρώντας μια μεταφυσική προσέγγιση τους.
Η ταινία “Κάποτε στην Ανατολία” του τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και “Το παιδί με το ποδήλατο” των Γάλλων αδερφών Νταρντένκέρδισαν από κοινού το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ.
Επίσης η Κίρστεν Ντάστ κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία του Λαρς φον Τρίερ “Μελαγχολία”.
Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν τιμήθηκε για τη συμμετοχή του στη μαυρόασπρη και βουβή ταινία “The artist” του Μισέλ Χαζανιβίσιους.
Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στη γαλλίδα σκηνοθέτη Μαϊουέν για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της “Polisse”, στην οποία πραγματεύεται τη βία κατά των παιδιών.
Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν για την ταινία “Drive”,.
Το βραβείο Σεναρίου ο ισραηλινός Τζόζεφ Σένταρ για την ταινία “Footnote”,
Τη Χρυσή Κάμερα ο Αργεντίνος Πάμπλο Τζιορτζέλι για την ταινία “Las acacias”, ενώ το βραβείο ταινίας μικρού μήκους απονεμήθηκε στην ταινία “Cross Country” της ουκρανής Μαρίγια Βρόντα.

Τα υπόλοιπα βραβεία
Βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών (FIPRESCI):
– Διαγωνιστικό τμήμα: «Χάβρη» του Άκι Καουρισμάκι
– «Ένα κάποιο βλέμμα»: «Ο υπουργός» του Πιέρ Σέλερ
– «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών»/ «Εβδομάδα της Κριτικής»: «TakeShelter» του Τζεφ Νίκολς
Οικουμενικά Βραβεία:
– Καλύτερης ταινίας: «This Must Be the Place» του Πάολο Σορεντίνο
– Ειδικές μνείες: «Χάβρη» του ΆκιΚαουρισμάκι και «Και τώρα πού πάμε;»της Ναντίν Λαμπάκι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.