Μισό δισ. ευρώ οι κρατικές οφειλές που βάζουν φωτιά

Στο “κόκκινο” βρίσκονται οι βορειοελλαδικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, που βλέπουν τα περιθώρια αντοχής αλλά και ανοχής τους να στερεύουν, την ώρα που το κράτος τους στερεί ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ από διαπιστωμένες οφειλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα χρόνο νωρίτερα οι οφειλές του δημοσίου άγγιζαν τα 300 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νικόλαος Πέντζος, επικαλούμενος τα ευρήματα έρευνας του φορέα που διενεργήθηκε τον Απρίλιο.
“Η προσπάθεια του κράτους για ανάπτυξη, ρευστότητα και εξωστρέφεια αυτοαναιρείται, αφού αποτελεί το ίδιο τον κύριο παράγοντα έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αδυνατώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των επιχειρήσεων”, σημείωσε ο κ. Πέντζος.
Το κράτος οφείλει συγκεκριμένα πάνω από 150 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις της Θράκης από την (μη καταβληθείσα) επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας, 110 εκατ. ευρώ στις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις από μη αποπληρωμή επενδύσεων, κυρίως του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και 90 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς. Τα 120 εκατ. ευρώ, τέλος, ξεπερνούν οι οφειλές προς βορειοελλαδικές επιχειρήσεις από τις προμήθειες που το δημόσιο έκανε αλλά δεν πλήρωσε και από έργα που αυτές εκτέλεσαν για λογαριασμό του χωρίς να πάρουν τα χρήματά τους.
Ο κ. Πέντζος υπογράμμισε ακόμη πως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (τον περασμένο Νοέμβριο ανερχόταν στο 37% για χορηγήσεις έως 1 εκατ. με 12μηνη περίοδο αποπληρωμής και στο 60% για δάνεια άνω του 1 εκατ. με 12μηνη αποπληρωμή).

Μείωση τζίρου 10% σε σχέση με το 2009
Βάσει της πρώτης επεξεργασίας στοιχείων ισολογισμών μεταποιητικών επιχειρήσεων – μελών του, που πραγματοποίησε για το 2010 ο ΣΒΒΕ, προκύπτει η εξής εικόνα για την πορεία των μεγεθών τους:

Ο τζίρος του 2010 είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2009, ενώ έχει συρρικνωθεί κατά συνολικά 16,5% την περίοδο 2005-2011.
Το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε πέρυσι στο -2,4%, όταν το 2005 ήταν στο 5,9%.
Ο δείκτης άμεσης ρευστότητας των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση 35% σε σχέση με το 2007, τελευταίο προ κρίσης έτος.
Άλλος ένας παράγοντας που κατά τον κ. Πέντζο επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του βορειοελλαδικού τόξου είναι η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο εκτινάχθηκε με βάση της τιμές ενέργειας κατά 17% από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2010. Επίσης, αυξάνονται οι τιμές εισαγωγών για τη βιομηχανία κατά 7,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η διαρκής ενίσχυση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου καθιστά δυσκολότερες τις εξαγωγές.
Ο κ. Πέντζος πρόβλεψε στασιμότητα στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας ανεπάρκειας κεφαλαίων και επιχειρηματικού ρίσκου, το οποίο είναι σήμερα, όπως είπε, “κατακόρυφα αυξημένο” λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του μνημονίου.
Πρόσθεσε ότι, αν και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει καταβάλει από τον Σεπτέμβριο σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ωστόσο πρέπει να δρομολογήσει “συμπληρωματικό ισχυρό πλέγμα πολιτικών άμεσων ενεργειών για την καθημερινότητα του επιχειρείν”. Ερωτηθείς αν τα επιπλέον μέτρα που ζητούνται μπορεί να αφορούν και περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ο κ. Πέντζος υποστήριξε ότι καμία επιχείρηση δεν επιθυμεί να τους μειώσει και πως όσες το πράττουν “το κάνουν αναγκαστικά”, λόγω προβλήματος επιβίωσης.

Λίνα Τσιρέκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.