Οι ψήφοι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα καθορίσουν την εθνικότητα του διαδόχου

Σε αναζήτηση συμμαχιών αλλά και «συναινετικών λύσεων» για το διάδοχο του Ντομινίκ Στρος-Καν βρίσκονται τα 187 μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την επίσημη δήλωση παραίτησης που υπέβαλε με γραπτή επιστολή του ο γάλλος πολιτικός προς το διοικητικό συμβούλιο.
Οι χώρες εκτός της Ευρώπης (και των ΗΠΑ) βλέπουν τη συγκυρία ως ιδανική ευκαιρία για να «σπάσει» η παράδοση που ισχύει από την ίδρυση του Ταμείου (1945) και θέλει να τοποθετείται επικεφαλής ευρωπαίος πολίτης. Δυνάμει της άτυπης συμφωνίας μεταξύ των 45 ιδρυτικών μελών του ΔΝΤ ως επικεφαλής του «αδελφού οργανισμού», της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιλέγεται αμερικανός πολίτης.

Το μόνο (πλην σχεδόν ανυπέρβλητο) εμπόδιο για την επιλογή ενός μη Ευρωπαίου στο ανώτατο αξίωμα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων με βάση τη βαρύτητα της ψήφου.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου (16,74%), ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται αντιστοίχως η Ιαπωνία (6,01%) και η Γερμανία (5,87%). Αθροιστικά, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαθέτουν ποσοστό 32,07%, ενώ οι τέσσερις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) συγκεντρώνουν δικαιώματα ψήφου που αγγίζουν το 10%.

Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι οι κρίσιμες ψήφοι που θα καθορίσουν την εθνικότητα του νέου διευθυντή του ΔΝΤ θα είναι αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Προς το παρόν η αμερικανική πλευρά δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της αναφορικά με τον αντικαταστάτη του Στρος-Καν. Όπως όμως θυμίζει με σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ είχε μιλήσει το 2009 με πολύ θερμά λόγια για τη γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίζεται ως η επικρατέστερη για τη θέση. Βεβαίως οι δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου είχαν γίνει με αφορμή την «ανακήρυξη» της Λαγκάρντ ως της κορυφαίας γυναίκας πολιτικού από το περιοδικό Time και συνεπώς μόνο θετικά θα μπορούσαν να ήταν τα σχόλια. Επιπλέον οι όποιες δηλώσεις έγιναν προ δύο ετών ουδόλως δεσμευτικές είναι στην παρούσα συγκυρία.

Στα πλεονεκτήματα της Γαλλίδας υπουργού συγκαταλέγονται (εκτός της γνώσης της επί των ευρωπαϊκών ζητημάτων) οι σπουδές της στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και η επί 25ετίας παραμονή της επί αμερικανικού εδάφους ως εργαζόμενη σε ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία του Σικάγου. Από την άλλη πλευρά η εμπλοκή του ονόματός της στο σκάνδαλο με το γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί ίσως της στοιχίσει την καριέρα στην Ουάσιγκτον. Η ίδια πάντως δηλώνει ότι οι κατηγορίες που της αποδίδονται είναι εντελώς αβάσιμες.

Ασαφής παραμένει και η βαρύνουσας σημασίας στάση της Ιαπωνίας. Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα επανέλαβε σήμερα ότι ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να εκλεγεί «μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας», χωρίς όμως να εκφραστεί σχετικά με το διατυπωμένο αίτημα των «αναδυόμενων» οικονομιών για μια υποψηφιότητα εκτός ευρωπαϊκής χώρας.

Το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι αυτές οι χώρες θα στηρίξουν κάποιον εκτός της Κριστίν Λαγκάρντ. Απαραίτητη προϋπόθεση για γίνει αυτό είναι να εμφανιστούν με «ενωτικό ψηφοδέλτιο». Δηλαδή θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουν σε μία κοινή υποψηφιότητα μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών Ινδίας, Μεξικού, Σιγκαπούρης και Ισραήλ που προβάλλουν ως «ισχυρά αουτσάιντερ».

Αίσθηση προκάλεσε η σημερινή αμφίσημη δήλωση του βρετανού υπουργού Επιχειρηματικότητας Βινς Κέιμπλ. Ο βρετανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ «θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της ευρωζώνης», αλλάπρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιλεγεί ο καταλληλότερος «που θα μπορούσε να προέρχεται και από ασιατική χώρα». Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει η Βρετανία έναν μη Ευρωπαίο, απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να υποστηριχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν«Η προώθηση των εθνικών συμφερόντων δεν είναι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση» ξεκαθάρισε ο Κέιμπλ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

Κ. ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.