Σαράκι έχει γίνει για 400.000 Έλληνες ο τζόγος, ενώ το ένα τρίτο της απάτης που διαπράττεται παγκοσμίως έχει κίνητρο και αιτία τον τζόγο περίπου 400.000 άτομα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από παθολογική χαρτοπαιξία, έκτων οποίων το 30% είναι γυναίκες. Την ίδια στιγμή έχει αποδειχτεί ότι 1/3 της απάτης που διαπράττεται παγκοσμίως (κυρίως οικονομική) έχει σαν κίνητρο και αιτία τον τζόγο και την παθολογική χαρτοπαιξία. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, σχετικά με τον ιδιόμορφο αυτόν εθισμό, κατά τη διάρκεια διαλέξεων του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης με θέμα «Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης: Δυνατότητες αντιμετώπισης και πρόληψης».

Όπως εξήγησε ο κλινικός ψυχολόγος κ. Βασίλειος Θεοδώρου «τα τυχερά παιχνίδια είναι κοινωνικά αποδεκτά, ωστόσο μια μερίδα παικτών θα χάσει τον έλεγχο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους». Μάλιστα, όπως τόνισε, τα περισσότερα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού με τον τζόγο, θα βρεθούν αντιμέτωπα και με προβλήματα που θα αφορούν στην απώλεια της ψυχικής τους ευημερίας, την κατάθλιψη, την κατάχρηση ουσιών και κυρίως του αλκοόλ, προβλήματα στον χώρο εργασίας, ακόμα και ανεργία, καθώς επίσης και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα διογκώνεται όλο και περισσότερο, καθώς καθημερινά τα φαινόμενα διαδικτυακού τζόγου από παιδιά και εφήβους αυξάνονται.

«Έφηβοι και παιδιά αποτελούν όλο και περισσότερο θύματα της βιομηχανίας του τζόγου, αφενός διότι η διείσδυση των τυχερών παιγνίων αυξάνεται παγκοσμίως και αφετέρου διότι οι νεότεροι διαθέτουν ήδη την προαπαιτούμενη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών», τόνισε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε με νόημα ότι «η τόσο εύκολη μεταπήδηση των νέων αλλά και των εφήβων από τα τεχνικά ηλεκτρονικά παίγνια στα τυχερά, δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό στους ειδικούς, ειδικότερα τώρα, που προαναγγέλλεται η μαζική VTLs (τυχερών παιχνιδιών) στη χώρα μας». Ειδικότερα όπως ανέφερε ο ψυχολόγος, ο οποίος είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών, «το νομοσχέδιο αυτό το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, επιτρέπει ουσιαστικά τη νομιμοποίηση περισσότερων από 50.000 κουλοχέρηδων και συναφών τυχερών παιγνίων -τα λεγόμενα φρουτάκια- τα οποία αποτελούν την κοκαΐνη του τζόγου» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Έκπληξη πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου, «η υλοποίηση του νομοσχεδίου περί νομιμοποίησης των τυχερών παιχνιδιών υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στο κράτος για το 2011-12 κέρδη που ανέρχονται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αποτελεί και όρο, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο». Ωστόσο, η μικρή λεπτομέρεια, σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, είναι ότι το κόστος για την τοποθέτησή τους ανέρχεται στα 2,8 δισ ευρώ!

Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών
http://oxiallatixera.blogspot.com
nogamblingingreece@live.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.