Νέο ΔΣ στο σύλλογο

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον κ. Ιωάννη Πάκα για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης και του εύχεται δύναμη και Καλή Επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Στο νέο Δ.Σ. το οποίο απαρτίζουν οι: Σάκης Οικονόμου (Αντιπρόεδρος), Μαρία Παπαδοπούλου (Γραμματέας), Χρήστος Γκατζήμας (Ταμίας) και τα Μέλη: Παρασκευή Σιόλα, Ευάγγελος Δρίζης και Δημήτριος Χαλάτσογλου, εύχεται να ανταποκριθεί με επιτυχία στο έργο για το οποίο η Γενική Συνέλευση και οι Γρεβενιώτες της Θεσσαλονίκης εξέλεξαν. Ο Δήμος Γρεβενών θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνοδοιπόρος σε κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου, τα μέλη του οποίου κρατάνε επί σειρά ετών ζωντανά τα Γρεβενά με την έντονη παρουσία τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης προβάλλοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του τόπου καταγωγής τους.

Δήμος Γρεβενών

Διαβάστε για τον Σύλλογο που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης:

Ο Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Γρεβενιωτών ιδρύθηκε το 1952.
Την ανάγκη ύπαρξης του Συλλόγου, που θα συγκέντρωνε τους πολλούς Γρεβενιώτες της Θεσσαλονίκης για κοινή δράση με αποτελεσματικότητα, συνέλαβαν οι ανήσυχοι και δραστήριοι Ιωάννης Παπαστεργίου και Γιώργος Στεργιάδης, οι οποίοι υπήρξαν και πρώτοι πρόεδροι του, κ. ά. Έτσι λοιπόν ο Σύλλογος Γρεβενιωτών είναι “συνομήλικος”  της Ομοσπονδίας, στην οποία εντάχθηκε αμέσως και από τότε αποτελεί δυναμικό μέλος της.
Οι σκοποί του Συλλόγου, όπως στο μεταξύ τροποποιήθηκαν, είναι:
1)Η ανάπτυξη και διατήρηση των δεσμών των καταγόμενων από το Νομό Γρεβενών και η πνευματική επικοινωνία αυτών.
2)Η ηθική και πνευματική ανύψωση των μελών και η οικονομική ενίσχυση περιπτώσεων ανάγκηςμε κάθε πρόσφορο μέσο.
3)Η περισυλλογή και διάδοση του λαογραφικού και αρχαιολογικού υλικού του Ν. Γρεβενών και ενγένει η παρακολούθηση των ζητημάτων του Νομού και υποστήριξη κάθε αιτήματός του.

Τα Γρεβενά, με 9.500 κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Γρεβενών, στον οποίο κατοικούν κοντά στους 40.000 άνθρωποι. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 530 μ.
Στην αρχαιότητα η περιοχή των Γρεβενών, μαζί με τις επαρχίες Ανασελίτσας και Κοζάνης – Σερβίων, αποτελούσαν μακεδονικό κρατίδιο της Άνω Μακεδονίας με το όνομα Ελίμεια ή Ελιμειώτις. Αργότερα εντάχθηκαν στο ευρύτερο Μακεδονικό κράτος.
Κατά την Τουρκοκρατία η περιοχή ακολούθησε την ιστορική περιπέτεια του όλου Ελληνισμού και ο πληθυσμός της, με κορυφαίους κλεφταρματoλoύς από τα σπλάγχνα του, αγωνίστηκε να κρατήσει ακμαίο το εθνικό φρόνημα, την εθνική ελληνική συνείδηση, ώσπου στις 15 Οκτωβρίου 1912 έλαμψε και στα Γρεβενά το φως της ελευθερίας.
Τα Γρεβενά έχουν καλή σχετικά ρυμοτομία και αρκετές πλατείες.
Υπάρχουν πολλά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της πόλης. Εντυπωσιακό είναι το υπαίθριο θέατρο στην περιοχή Καστράκι με θαυμάσια ακουστική και θέσεις για 2.000 θεατές.
Το χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα (20 χλμ. από τα Γρεβενά) προσελκύει πολλούς σκιέρ.

Η παρουσία του Συλλόγου των Γρεβενιωτών στα συλλογικά πράγματα της Θεσσαλονίκης στα τελευταία 50 χρόνια υπήρξε αισθητή και συνεχής, με προέδρους, πέρα από τους προαναφερθέντες, τους: Κώστα Στεργιάδη, Ηλία Ζαμανάκο, Θωμά Ευθυμιόπουλο, Χρ. Καρέτσο, Αθαν. Στεφανή, Ναπ. Ντίνο, Δημ. Λαγούδη, Ευθ. Παπαευθυμίου, Δημήτριο Ρίγγο, Ελένη Αδάμου και τον σημερινό Γιάννη Μπάκα.
Δραστηριότητες έχει να επιδείξει πολύμορφες και πολυπληθείς, που καλύπτουν όλους τους επιδιωκόμενους σκοπούς του, όπως: διαλέξεις, ομιλίες με θέματα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα Γρεβενά, κ.ά.
Οι ετήσιοι χοροί σε μεγάλες αίθουσες της πόλης με συμμετοχή πολλών Γρεβενιωτών και φίλων τους σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.
Καθιερώθηκαν: εκκλησιασμός στις γιορτές του πολιούχου των Γρεβενών Αγίου Αχιλλίου και του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού και συμμετοχή στη γιορτή της μάχης του Σπηλαίου Γρεβενών με οπλαρχηγό το θρυλικό Θεόδωρο Ζιάκα, το 1854, ο οποίος αντιμετώπισε 12.000 Τούρκους και θαυμάστηκε για τον ηρωίσμό του. Χαρακτηριστικό είναι το γνωστό δημοτικό τραγούδι:

«Εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου…».

Στα επιτεύγματα του Συλλόγου περιλαμβάνονται, επίσης, η δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος, που διαπρέπει με παρουσία και στην τηλεόραση, και η προβολή ντοκιμαντέρ, με παραδόσεις, ήθηκαι έθιμα, τραγούδια της περιοχής Γρεβενών κ.ά. Τέλος δημιουργήθηκε Παγγρεβενιώτικη Επιτροπή προώθησης των θεμάτων των Γρεβενών, η οποία, σε συνεργασία και με την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, βοήθησε στην πραγματοποίηση πολλών και σπουδαίων έργων στα Γρεβενά.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.