Ένα σώμα «επιλέκτων» απέκτησε πρόσβαση στο υλικό, προκειμένου να διαλυθούν οι «θεωρίες συνομωσίας»

Η αμερικανική και η παγκόσμια κοινή γνώμη μάλλον θα αργήσει να τις δει, αλλά μια επίλεκτη ομάδα περίπου 15 γερουσιαστών και βουλευτών είδαν, επιτέλους, μια δωδεκάδα από τις επίμαχες φωτογραφίες του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν, σε μια κίνηση που είχε ως εμφανή σκοπό την διάλυση των θεωριών συνωμοσίας που εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Αρκετοί από τους «κόνγκρεσμεν», μέλη των επιτροπών ενόπλων δυνάμεων και πληροφοριών των δύο σωμάτων της αμερικανικής Βουλής, επιβεβαίωσαν μάλιστα πως μετά την θέαση των φωτογραφιών, δεν έχουν πλέον «καμιά αμφιβολία» ότι ο αρχιτρομοκράτης είναι νεκρός.
Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζιμ Άϊνχοφ, η σορός ανήκει«αναμφίβολα» στον Οσάμα, το πρόσωπο του οποίου διακρίνεται αρκετά καθαρά παρά το τραύμα, αλλά από τις φωτογραφίες δεν διακρίνεται αν η σφαίρα που διέλυσε το κεφάλι του Σαουδάραβα «μπήκε από το αυτί και βγήκε από το μάτι του, ή το αντίθετο. Πρέπει να ήταν ισχυρό βλήμα, γιατί ένα κομμάτι του εγκεφάλου είχε βγει από την κόγχη του ματιού», τόνισε.
«Δεν ήταν τόσο φρικιαστικές όσο τις περίμενα», συμπλήρωσε ο Δημοκρατικός βουλευτήςΝτατς Ρουπερσμπέργκερ. «Το κεφάλι του ήταν αρκετά ματωμένο, αλλά τα χαρακτηριστικά του δεν είχαν παραμορφωθεί τόσο ώστε να μην τον αναγνωρίζεις.»
Σε κάθε περίπτωση, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα φαίνεται πως πιάστηκε στον ύπνο από την επιδρομή των κομάντος, αφού στις πρώτες εννέα («πολύ σκληρές», σύμφωνα πάντα με τον Άινχοφ) φωτογραφίες, τραβηγμένες το πρώτο λεπτό μετά την εκτέλεση, εικονίζεται γυμνόστηθος, ντυμένος μόνο με ένα εσώρουχο. Πρόκειται για κοντινές φωτογραφίες του κεφαλιού και του στήθους του νεκρού άνδρα.
Οι γερουσιαστές, που για τον σκοπό αυτό επισκέφτηκαν επί τούτου (και χωρίς κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, που τους αφαιρέθηκαν στην είσοδο) το αρχηγείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, είδαν ακόμη τρεις φωτογραφίες: δύο από την τελετουργική προετοιμασία της σορού για την ταφή στην θάλασσα, και μία από την στιγμή της πόντισης, που τραβήχτηκαν πάνω στο ελικοπτεροφόρο εφόδου των πεζοναυτών U.S.S. Carl Vinson, κάπου στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό.
Ο Άινχοφ, όπως και άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί που είδαν τις φωτογραφίες, εκτιμούν πως οι φωτογραφίες από την προετοιμασία και την ταφή «μπορούν να δημοσιευτούν στο ευρύ κοινό», αφού «το πτώμα έχει καθαριστεί και η εικόνα δεν είναι προσβλητική, ενώ είναι πλέον σαφές πως πρόκειται για τον μπιν Λάντεν». Δεν έχουν όμως την ίδια γνώμη για τις«φρικτές» εικόνες από το κρησφύγετο του Αμποταμπάντ.
Να σημειωθεί ότι αρκετοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ, αρνήθηκαν να δουν τις φωτογραφίες, χαρακτηρίζοντας«μακάβρια» την όλη διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.