Ο Γ. Μανωλόπουλος αποκάλυψε είχε υποβάλει από τον περασμένο Δεκέμβριο την παραίτησή του, τότε που οι σχέσεις του με φοιτητές και καθηγητές ήταν «οριακές»

Εδώ και αρκετούς μήνες πυκνά σύννεφα σκίαζαν την απρόσκοπτη πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της παραιτηθείσας πλέον Διοικούσας Επιτροπής, καθώς οι σχέσεις με τους φοιτητές και τους καθηγητές είχαν φτάσει σε οριακό σημείο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δ.Ε. Γιάννης Μανωλόπουλος, παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε ότι το «βαρύ κλίμα» τον ανάγκασε να υποβάλλει την παραίτησή του στην υπουργό Παιδείας, αλλά η Άννα Διαμαντοπούλου δεν την αποδέχτηκε. Αντιθέτως, η υπουργός Παιδείας έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ολόκληρη η Δ.Ε. πριν από μερικές ημέρες. «Επικοινώνησα με την κ. υπουργό τηλεφωνικώς και μου ανακοίνωσε προφορικά ότι η παραίτηση της Δ.Ε. έγινε δεκτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γ. Μανωλόπουλος.
Αναφερόμενος στα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου, ο απερχόμενος πρόεδρος της Δ.Ε. μίλησε για τις καταλήψεις του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε και είχε δημιουργηθεί ένα «πολύ βαρύ κλίμα» μεταξύ του ίδιου και των φοιτητών, εξ’ αιτίας των γνωστών θέσεων που είχε εκφράσει τότε για συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εμφανώς μάλιστα φορτισμένος συναισθηματικά, είπε με παράπονο ότι «δέχτηκε και πολύ σκληρές προσωπικές επιθέσεις». Χαρακτηριστικά είπε ότι «όλο αυτό το έφερα βαρέως».
Όμως δυσαρεστημένος εμφανίστηκε και από τη στάση των καθηγητών μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις καταγγελτικές προς το υπουργείο Παιδείας ανακοινώσεις, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί στη Δ.Ε. καθηγητές – μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου. «Ναι μεν απευθυνόταν στο υπουργείο, αλλά εγώ ένοιωθα ότι μου το πετούν στα μούτρα», υπογράμμισε ο Γ. Μανωλόπουλος, προσθέτοντας ότι «ένοιωθα να μου τραβούν το χαλί» και ότι «δεν είχα την ηθική και δεοντολογική στήριξη».
Η βαριά αυτή ατμόσφαιρα οδήγησε τον πρόεδρο της Δ.Ε. να υποβάλλει τον Δεκέμβριο του 2010 την παραίτησή του στην Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τότε δεν την έκανε δεκτή, αλλά αποδέχτηκε τώρα την παραίτηση ολόκληρης της Δ.Ε. Σε σχέση με την τωρινή παραίτηση, ο παραιτηθείς πρόεδρος διαψεύδει ότι η υπουργός του την είχε ζητήσει. Επέμεινε απλώς στην επίσημη ανακοίνωση παραίτησης που είδε εξέδωσε, σύμφωνα με την οποία «η Δ.Ε στον ένα χρόνο ανάληψης των καθηκόντων, ολοκλήρωσε με επιτυχία τους πρώτους σημαντικούς στόχους» και πλέον θέτει την παραίτηση στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ώστε να το διευκολύνει στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του».
Ο απερχόμενος πρόεδρος υπογράμμισε «την δημοκρατική λειτουργία της Δ.Ε. στο διάστημα της θητείας της, επισημαίνοντας ότι «στις συνεδριάσεις συμμετείχαν οι πρόεδροι των τμημάτων και οι εκπρόσωποι των φοιτητών». Το μέλος της Δ.Ε. Ηλίας Βλαχόπουλος, σημείωσε ότι «η Διοικούσα προώθησε με επιτυχία θέματα της πανεπιστημιούπολης, των υποδομών του ρυμοτομικού κ.λ.π.». Είπε χαρακτηριστικά ότι «βάλαμε μπροστά θέματα λιμνάζοντα επί χρόνια με υπαιτιότητα τοπικών πολιτικών παραγόντων». Ο Πέτρος Πατιάς, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Έρευνας, αναφέρθηκε «στο μεγάλο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Πάντως, εν κατακλείδι ο Γ. Μανωλόπουλος, ερωτηθείς για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι «μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα», σε συνάρτηση και με την «περικοπή κατά 50%» των προϋπολογισμών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, «είμαι πολύ απαισιόδοξος». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «βούληση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωανίννων είναι να αφομοιώσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο πρύτανης είχε και σχετικές επαφές με εκπροσώπους φοιτητών των δύο πανεπιστημίων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.