Χειρουργήθηκε 29χρονος…

Σε κωματώδη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας 30χρονος διαδηλωτής, ενώ τουλάχιστον 17 είναι οι τραυματίες -εκ των οποίων δύο αστυνομικοί- από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας των εργαζομένων, την Τετάρτη, στο κέντρο της Αθήνας.
Ο 30χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την οδό Πανεπιστημίου, λίγο πριν τις 3 μετά το μεσημέρι, με τραύματα στο κεφάλι και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο και ακολούθως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια περίπου ώρα, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” μεταφέρθηκε από την οδό Πανεπιστημίου, 29χρονος άνδρας, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι είχε χτυπήσει στο δεξιό πλευρικό τοίχωμα και είχε εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός άνδρας στην προσπάθειά του να ξεφύγει από αστυνομικούς που τον κυνηγούσαν έπεσε και χτύπησε. Εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, έγινε ολική αφαίρεση σπλήνας. Ο 29χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, στο νοσοκομείο της Νίκαιας μετέβησαν αξιωματικοί της αστυνομίας, συνοδεία ιατροδικαστή και εισαγγελέα, μετά από εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος διέταξε “έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών”. Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής παρουσία εισαγγελικών λειτουργών θα επισκεφθούν και άλλα νοσοκομεία, στα οποία αναφέρθηκαν τραυματισμοί πολιτών.
Ταυτόχρονα, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο για να συμπαρασταθούν στον 30χρονο τραυματία και να διαδηλώσουν την οργή τους.
Με ανακοίνωσή της, η τοπική επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου Νίκαιας αναφέρει για τον 30χρονο ότι “διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα”. Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “δεκάδες τραυματισμένοι – χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ ή πήγαν μόνοι στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα”.
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, σημειώνει: “Ο τραυματίας Κ.Ι. ετών 31 προσκομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περί ώρα 14.45 συνεπεία, αναφερόμενου ξυλοδαρμού. Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικό τραύμα στο κρανίο κυρίως δεξιά, και ωτορραγία σύστοιχα. Παρουσίαζε σταδιακά έκπτωση του επιπέδου συνείδησης και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής Πρώτων Βοηθειών, παρουσίασε κώμα με συνοδή ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως”.
“Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκέφαλου -προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου- ανέδειξε κατάγματα κρανίου, εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκέφαλου. Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπιέση του εγκέφαλου και ανάσχεση της αιμορραγίας. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό φαρμακευτική αγωγή και μηχανικό αερισμό. Παρά τη σχετική σταθεροποίηση, η κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη”.
Την λύπη της εξέφρασε η κυβέρνηση για τον τραυματισμό του 30χρονου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γ. Πεταλωτής στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: “Η βια είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται. Οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος, για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών, υπό την εποπτεία εισαγγελέα. Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε και την αυτοδικία ως λύση. Καταδικαστέα λοιπόν είναι και η συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα, ακόμη και στον ιατροδικαστή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη διερεύνηση της αλήθειας… Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της υγείας του τραυματία και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που διατάχθηκε αμέσως”.
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει “εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών” και τονίζει: “Η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης, ΕΕ και πλουτοκρατίας. Ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε κάθε είδους εκβιασμούς και επιθέσεις εναντίον του, πρέπει να υψώσει φραγμό και να αντεπιτεθεί”.
Επίθεση των αστυνομικών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Καταγγέλλουμε την πρωτοφανούς βιαιότητας επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ ενάντια στην ειρηνική πορεία των διαδηλωτών, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας που είχε σαν αποτέλεσμα το βαρύτατο τραυματισμό ενός 30χρονου με αβέβαιη την κατάσταση της υγείας του ενώ δεκάδες άλλοι βρίσκονται στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για την βάναυση και αναίτια δολοφονική επίθεση”.
Η ΕΙΝΑΠ υπενθυμίζει ότι από τον Οκτώβριο του 2010, μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου είχαν ενημερώσει τον, τότε, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ότι τα χτυπήματα με γκλοπ στο κεφάλι είναι “επικίνδυνα, βάρβαρα, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά τραύματα, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία”.

Τα επεισόδια
Μετά το τέλος της πορείας στη Βουλή, μια ομάδα που μετείχαν στη διαδήλωση πέταξαν κροτίδες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Εκείνοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Τα επεισόδια εξελίχθηκαν σε πετροπόλεμο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίοι προχωρώντας προς τα Εξάρχεια έβαζαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Αμέσως μετά, μια μικρή ομάδα εισήλθε στο Πολυτεχνείο, απ’ όπου πετούσε πέτρες, μάρμαρα και μολότοφ κατά των αστυνομικών. Οι νεαροί παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ μέσα στο χώρο του Ιδρύματος.
Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 30 προσαγωγές.

MEGATV

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.