Είσοδος ελεύθερη

Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα παρατηρούσε τους κομήτες και άλλα ουράνια φαινόμενα με κάποια σχετική αμφιβολία και φοβία. Η ΝΑΣΑ στην προσπάθειά της να εξερευνήσει το διάστημα εκτίμησε τη σημασία των κομητών και το ρόλο τους στην εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος και έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της αποστολές σε διάφορους κομήτες. Μια τέτοια αποστολή, η αποστολή “STARDUST” στον κομήτη “Wild 2” το 2004 έγινε με συμμετοχή του Αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου, με όργανο που κατασκεύασε ο ίδιος, για την καταμέτρηση της ποσότητας και της διαμέτρου των μικροσκοπικών σωματιδίων της ύλης, που πηγάζει από τον πυρήνα του κομήτη. Με μεγάλη επιτυχία επίσης, στέφθηκε και η επιστροφή ύλης του κομήτη πίσω στη Γη, τον Ιανουάριο 2006. Η διαστημική ύλη του κομήτη συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αναλύεται στα καλύτερα επιστημονικά εργαστήρια του κόσμου, με αποτελέσματα, που έχουν ήδη αλλάξει τη γνώμη των επιστημόνων για την προέλευση και την εξέλιξη των κομητών. Το ίδιο διαστημόπλοιο, μετά την επιτυχία του στον κομήτη “Wild 2”, ξαναχρησιμοποιήθηκε σε μια άλλη αποστολή, κατά την οποία συναντήθηκε με τον κομήτη “Tempel 1”, πρόσφατα, τον Φεβρουάριο 2011.

Ο κύριος Οικονόμου κατά τη διάρκεια ομιλίας του με τίτλο: “Οι πρόσφατες αποστολές STARDUST της ΝΑΣΑ στους κομήτες Wild 2 και Tempel 1”, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, στις 19.30, στο ΝΟΗΣΙΣ, θα συζητήσει μαζί μας για την επιτυχία και τα αποτελέσματα αυτής της αποστολής.

Επίσης, θα αναφερθεί στην προσπάθειά του σχετικά με την κατασκευή, από κοινού με το Δήμο Γρεβενών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, του «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου» στον Όρλιακα, Γρεβενών – ενός καινοτόμου έργου με σκοπό την προώθηση της προόδου μέσω της γνώσης, όχι μόνο της κοντινής περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια 2 διαστημικών φασματογράφων, που ο ίδιος κατασκεύασε και δωρίζει στο ΝΟΗΣΙΣ, ενώ μετά την ομιλία στον εξωτερικό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ θα υπάρχουν τηλεσκόπια για παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης (απέναντι από το Mediterranean Cosmos)
Τηλέφωνο: 2310 483000, Fax: 2310 483020
Δικτυακός τόπος: www.noesis.edu.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.