Επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων

Ενιαία διοίκηση των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, μεταφορά κλινικών από τη μία νοσηλευτική μονάδα στην άλλη στο πλαίσιο της συνδυαστικής λειτουργίας, αλλά και από μία κλινική «αιχμής» στο κάθε νοσοκομείο, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση της 3ης ΥΠΕ Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στη βάση του Επιχειρησιακού σχεδίου για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Η πρόταση παρουσιάστηκε προχτές σε ευρεία σύσκεψη της 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Προβλέπει μεταφορά της καρδιολογικής κλινικής από το Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας στο Μαμάτσειο της Κοζάνης, ενώ αντιστοίχως μεταφέρεται η Μαιευτική – γυναικολογική και παιδιατρική κλινική από το νοσοκομείο Κοζάνης στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κορωνίδα» του Μαμάτσειου θα αποτελέσει η καρδιολογική κλινική, η οποία θα αναβαθμιστεί με την απορρόφηση του καρδιολογικού τμήματος της Πτολεμαΐδας, ενώ το νοσοκομείο της Κοζάνης εντάσσεται «στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις». Το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας εντάσσεται «στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια». Στο Μαμάτσειο προβλέπεται και ανάπτυξη κτριολογικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα η πρόταση προβλέπει:
Νοσοκομείο Κοζάνης:
-Ενιαία διοίκηση με το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
-Ανάπτυξη νέων κτηριακών εγκαταστάσεων
-Λειτουργούν ήδη Καρδιολογικό Τμήμα και Στεφανιαία Μονάδα. Απορρόφησης της λειτουργίας του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις.
-Ανάπτυξη Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Απαιτείται η ανάπτυξη ΜΕΘ (επί του παρόντος λειτουργεί στεφανιαία μονάδα) και η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου.
-Ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπου Ι.
-Ανάπτυξη Διαβητολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ και ενίσχυση με προσωπικό.
Μεταφορά του Παιδιατρικού Τμήματος στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και ανάπτυξη Διαβητολογικής  Μονάδας τύπου Ι για παιδιά.
Μεταφορά του Μαιευτικού –Γυναικολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας:
-Ενιαία διοίκηση με το νοσοκομείο Κοζάνης.
-Μεταφορά του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Κοζάνης.
-Λειτουργούν ήδη ΜΕΘ και Αξονικός Τομογράφος. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.
-Ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπου Ι.
-Ανάπτυξη Μονάδας Αναπνευστικής Αποκατάστασης Τύπου ΙΙ.
-Ανάπτυξη Διαβητολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ και Διαβητολογικής Μονάδας τύπου Ι στην Παιδιατρική Κλινική.
-Απορρόφηση της λειτουργίας του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσ. Κοζάνης από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Απορρόφηση της λειτουργίας του Μαιευτικού-Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κοζάνης από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ουσιαστικά «άθικτα» μένουν τα τρία νομαρχιακά νοσοκομεία Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, στα οποία δεν προτείνεται καμία μεταβολή. Απλώς προτείνονται συγχωνεύσεις των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Άργους Ορεστικού στο νοσοκομείο Καστοριάς και Αμυνταίου στο νοσοκομείο Φλώρινας.
Επίσημες αντιδράσεις δεν υπήρξαν από τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, αν και πρέπει αν σημειωθεί ότι το «Μαμάτσειο» της Κοζάνης είναι ακέφαλο εδώ και έναν μήνα, μετά την αποπομπή του διοικητή του. Πάντως, στην Πτολεμαΐδα νοσοκομειακοί παράγοντες εκφράζουν αντιρρήσεις για την κατάργηση της καρδιολογικής κλινικής, καθώς υποστηρίζουν ότι «ένα νοσοκομείο με 220 κλίνες και με χιλιάδες χειρουργεία ετησίως στις κλινικές «χειρουργική» και «ορθοπεδική» που είναι άρτιες, δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς καρδιολογική κλινική». Προσθέτουν μάλιστα ότι «η καρδιολογική κλινική του Μποδοσάκειου είναι άρτια και παρέχει υψηλού βαθμού ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.