Απαιτείται λαϊκή πάλη

Ένα νέο εκπαιδευτικό τοπίο δημιουργούν από την επόμενη σχολική χρονιά οι μαζικές συγχωνεύσεις, καταργήσεις, υποβιβασμοί σχολείων στα οποία προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Ήδη, οι συγχωνεύσεις και οι συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών έχουν προκαλέσει όλο το προηγούμενο διάστημα ξεσηκωμό, με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους να προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, κάτι που έγινε και στα Γρεβενά.

Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου, για να αντιμετωπίσει τις οξυμένες αντιδράσεις, έχει καλλιεργήσει αυταπάτες για επανεξέταση ορισμένων περιπτώσεων, απόφαση για συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων είναι δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από τις 18 Μάρτη 2011 (τεύχος Β’ αριθμός φύλλου 440), λίγες μέρες μετά τη σχετική ανακοίνωσή τους από το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο Παρασκευή 1 Απριλίου ανακοίνωση από το γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα επιλέξουν οι γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους σχετικά με το δημοτικό της Κιβωτού ή ότι θα ερωτηθεί η δημοτική αρχή για την έδρα του 2/θ δημοτικού στην περιοχή των Βεντζίων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της υφυπουργού Παιδείας. Υπόσχονται ενώ γνωρίζουν ότι 13 μέρες νωρίτερα έχουν δρομολογηθεί οι συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με αυτή, στο νομό Γρεβενών συγχωνεύονται και καταργούνται 28 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που χάνονται από αυτά που καταργούνται και βρίσκονταν σε αναστολή. Πιο συγκεκριμένα 5 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 2, 20 δημοτικά συγχωνεύονται σε 7 και 2 γυμνάσια συγχωνεύονται σε 1.

Επικαλούμενη «πρωτίστως εκπαιδευτικούς» λόγους, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε στις συγχωνεύσεις που εξυπηρετούν την πολιτική του νέου σχολείου. Ενός σχολείου όπου μαζικά θα μισοκαταρτίζονται οι αυριανοί εργαζόμενοι, που θα είναι ανοιχτό και έρμαιο των χορηγών, φτηνότερο και ταξικότερο.

Καλούμε τους Γρεβενιώτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο του βουλευτή και των τοπικών κυβερνητικών στελεχών που έπαιξαν το ρόλο του κυματοθραύστη της λαϊκής αγανάκτησης και έβαλαν πλάτη με τη διασπαστική τακτική τους για να περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, κόντρα στη θέληση και τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται λαϊκή εξουσία και οικονομία ως προϋπόθεση για παιδεία Λαϊκή.

Γρεβενά,   Μάης 2011

Λαϊκή Συσπείρωση Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.