Στην ώρα τους οι αφίξεις των μεταναστευτικών πουλιών

Οι αφίξεις των μεταναστευτικών πουλιών στις Πρέσπες, παρά τα κρύα του Απριλίου, πραγματοποιούνται στην ώρα τους. Μάλιστα, φέτος «έσκασαν μύτη» και ιδιαιτέρως σπάνια είδη όπως οι χουλιαρομύτες, οι οποίες έχουν σταματήσει από το 1992 να αναπαράγονται στην περιοχή.
Τον Μάρτιο, οι ερευνητές της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών εντόπισαν δύο χουλιαρομύτες να αναζητούν τροφή στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας καθώς και ένα σμήνος με περισσότερες από 20 χαλκόκοτες. Οι χουλιαρομύτες και οι χαλκόκοτες είχαν πάψει να αναπαράγονται στην Πρέσπα κυρίως εξαιτίας της μείωσης των υγρών λιβαδιών, δηλαδή των παραλίμνιων πλημμυρισμένων περιοχών οι οποίες αποτελούν τους κύριους χώρους αναπαραγωγής τους. Το 2005 η οργάνωση υλοποίησε δράσεις για την προστασία και διαχείριση του υγροτόπου και οι Χαλκόκοτες αναπαράχθηκαν ξανά στην περιοχή αλλά όχι οι χουλιαρομύτες.

Μειώθηκε ο πληθυσμός τους

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων ζώων στην Ελλάδα, ο αναπαραγόμενος πληθυσμός χουλιαρομύτας μειώθηκε σημαντικά σε ορισμένες αποικίες, όπως στο Δέλτα του Αξιού, ενώ το είδος έχει σταματήσει να φωλιάζει στις λίμνες Ισμαρίδα και Πρέσπα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή (2003), το είδος αναπαράγεται σε τέσσερις αποικίες, στη Λ. Κερκίνη, στο Δέλτα Αξιού, στον ποταμό Γαλλικό και στον Αμβρακικό κόλπο (βάλτος Ροδιάς). Ο συνολικός πληθυσμός της χουλιαρομύτας στη χώρα μας υπολογίζεται στα 223 ζευγάρια.
Η χαλκόκοτα, όπως αναφέρει το Κόκκινο Βιβλίο βρέθηκε να φωλιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1960 και έως το 1973 υπήρχαν στη χώρα μας έξι αποικίες με 1.100-1.500 ζευγάρια. Σήμερα αναπαράγεται σε πέντε αποικίες και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τα 115 ζευγάρια.
Κατά τη διάρκεια των φετινών καταμετρήσεων στις Πρέσπες παρατηρήθηκαν 20 σπάνιες βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας: σφυριχτάρια, καπακλήδες, κιρκίρια, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, γκισάρια, καθώς και δύο βάρβαρες. Όσο για τους πελεκάνους, από τις αρχές Απριλίου, οι αργυροπελεκάνοι επέστρεψαν στις φωλιές τους ενώ οι ροδοπελεκάνοι συνεχίζουν να έρχονται σταδιακά.

ΜAXH TΡΑΤΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.