Επικυρώθηκε από το δ.σ. της ομοσπονδίας η απόφαση για ένα έναρξη κυλιόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων

Θέση μάχης παίρνουν ΓΕΝΟΠ και συνδικάτα, ώστε να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Προχτές το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας επικύρωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για κυλιόμενες 48ωρες απεργίες που θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα πριν να έρθει το επίμαχο νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή.
Ο χρόνος έναρξης του απεργιακού αγώνα που χαρακτηρίστηκε ως η «Μητέρα των Μαχών» είναι ανοιχτός. Με πιθανή ημερομηνία συζήτησης στη Βουλή την 15η Μαΐου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν στις 7 Μαΐου, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανόν να μετατεθεί προς τα πίσω η συζήτηση, οπότε θα μετατεθεί και η κόντρα κυβέρνησης – συνδικαλιστών.
Πάντως, στην περιοχή μας τα σωματεία της ΔΕΗ βρίσκονται σε αναβρασμό. Την προσεχή Δευτέρα συνεδριάζει το δ.σ. του Σπάρτακου με μοναδικό θέμα την οργάνωση του απεργιακού αγώνα, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη «θα είναι σκληρός, όσο σκληρά είναι και τα κυβερνητικά μέτρα, με τα οποία ετοιμάζουν να εκποιήσουν την μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, αντί πινακίου φακής». Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Σπάρτακος ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης και προετοιμασίας του απεργιακού αγώνα σε σταθμούς και ορυχεία, ενώ σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» βρίσκονται όλα τα σωματεία.
Όσον αφορά τα προβλήματα που ενδεχομένως παρουσιαστούν στην ηλεκτροδότηση λόγω των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος αρκέστηκε να πει πως η απεργία είναι νόμιμο δικαίωμα και σε οποιονδήποτε κλάδο γίνεται, έχει επιπτώσεις. Από την πλευρά του ο Γ. Αδαμίδης είπε ότι «σε μια καθολική απεργία είναι αναμενόμενη η μείωση της παραγωγής, οπότε ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές ρεύματος».

Σας δίνουμε εμείς τα 400 εκ. της μετοχοποίησης

Η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει «ψίχουλα» το ποσό που θα εξοικονομήσει το κράτος από την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, με την εκχώρηση των οποίων το δημόσιο θα χάσει το πλειοψηφικό πακέτο, οπότε στο κράτος θα μείνει το 34% και η πλειοψηφία των μετοχών θα περάσει σε ιδιώτες». Μάλιστα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος, πρότεινε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης, να δανείσει η ΓΕΝΟΠ στο κράτος τα 400 εκ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την πώληση, ώστε να αποτραπεί η εκχώρηση της μεγαλύτερης δημόσιας περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση να συμβάλλουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και να δώσουν χρήματα για να αποφευχθεί η πώληση, είχε καταθέσει με δηλώσεις του στον «Π» ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «συνειδησιακά» τάσσεται απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Ν. Φωτόπουλος προανήγγειλε επίσης δικαστικές προσφυγές για την κατοχύρωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, η οποία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης. Όπως είπε, οι προσφυγές αυτές θα γίνουν προκειμένου να καλύψει το κράτος υποχρεώσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ προς το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, που όφειλε να καταβάλει το 2010 και το 2011 και να επιστρέψει στη ΔΕΗ η υποχρέωση που έχει αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, να καλύπτει κάθε χρόνο το άνοιγμα μεταξύ εσόδων (εισφορών) και δαπανών (συντάξεων) του ταμείου, (το οποίο εφέτος υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ), έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι «τις απεργίες δεν τις κάνει για την τιμή των όπλων ούτε απλά για να καταγράψει την διαφωνία της. Τις κάνει γιατί οι κυβερνώντες δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Επειδή κάθε φορά που αγωνίζεται ένα συνδικάτο κατηγορείται ότι ο αγώνας του είναι για την προάσπιση των κεκτημένων και προνομίων με απόλυτη ειλικρίνεια και από καρδιάς σας λέμε ότι ο αγώνας μας είναι για το φτωχό καταναλωτή». Επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι 2.417.000 συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, δεν θα τολμούν να ακουμπήσουν τον διακόπτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.