Τρόπους ώστε να αποφύγει νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, όπως είναι η υπαγωγή προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από ΦΠΑ 13% στο 23% που προβλέπεται πάντως στο μνημόνιο, αναζητεί η κυβέρνηση. Παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομια ύψους 26 δισ. ευρώ και παρότι από την επέκταση του ΦΠΑ έχουν προϋπολογιστεί μόνο για το 2012 300 εκατ. ευρώ, ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε το πρωί ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντλήσει έσοδα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δεν πρόκειται να υπάρξουν αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ.
Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα fm, ο Δημήτρης Κουσελάς είπε: “Στόχος μας δεν είναι η παραπέρα αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Αυτό το έχουμε αποκλείσει και μάλιστα το κάναμε πράξη, αποφεύγοντας τις μαζικές μετατάξεις από το 11% στο 23%”.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής το σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα, κυρίως επιχειρηματίες, προμηθευτές σούπερ μάρκετ και καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, μεγαλοεργολάβους ακινήτων και ιδιοκτήτες ακριβών εμπορικών ακινήτων.
Ειδικότερα, θα ελεγχθούν προμηθευτές οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο άνω των 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες κτιρίων τα οποία μισθώνουν σε υπουργεία, προμηθευτές υλικών σε νοσοκομεία, τραγουδιστές και συμβολαιογράφους για τους οποίους υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
Στο σχέδιο δράσης για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα υπαχθούν για έλεγχο 1.137 επιχειρηματίες οι οποίοι είναι μεγαλομέτοχοι σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο, 1.700 μεγαλοεργολάβοι οικοδομών που επί χρόνια δεν δήλωναν τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έκαναν και 9.173 μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατέβαλαν στο παρελθόν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ακόμη 16.700 φορολογούμενοι με βιβλία Γ’ κατηγορίας καλούνται για δεύτερη φορά να καταβάλουν τον ΦΠΑ Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Μαΐου, αλλιώς αυτός θα προσδιοριστεί και θα τους καταλογιστεί από την ίδια την εφορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.