Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, η ανθρωπότητα έζησε τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας και ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα πραγματοποιήσουν συμβολική επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας για να συζητήσουν μέτρα βελτίωσης της ασφάλειας και βοήθειας προς τα μέλη των συνεργείων που ανέλαβαν τον καθαρισμό του σταθμού μετά την έκρηξη.
Στις 26 Απριλίου 1986, στις 01:23 (τοπική ώρα), ο αντιδραστήρας 4 του σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας έπειτα από σφάλματα χειρισμών, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, παρέστη τη νύχτα μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο σε αγρυπνία με κεριά στο Κίεβο.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι “η αποκάλυψη της αλήθειας” είναι το βασικό δίδαγμα του Τσερνόμπιλ , όπως και της Φουκουσίμα.
Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000 , αλλά ο αντιδραστήρας 4, ο οποίος καλύφθηκε πρόχειρα από τσιμεντένιο κώδωνα, δεν είναι αρκετά ασφαλής. Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις 19 Απριλίου στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.