Αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, ενώ 9 με 10 του ίδιου μήνα θα φτάσουν οι επικεφαλής…

«Καυτό» δίμηνο ξεκινά για την ελληνική οικονομία, αφού – όπως όλα δείχνουν- θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Την Τρίτη του Πάσχα η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010. Από το μέγεθος της αναθεώρησης του ελλείμματος (οι τελευταίες πληροφορίες το ανέβαζαν στα επίπεδα του 10,5% του ΑΕΠ από 9,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,3 δισ. ευρώ υψηλότερα) θα εξαρτηθεί και το μέγεθος της προσαρμογής που θα χρειαστεί να γίνει φέτος. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι με 3 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα φέτος, θα καλυφθούν όλες οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού.

Αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, ενώ 9 με 10 του ίδιου μήνα θα φτάσουν οι επικεφαλής προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ έως το 2015. Από την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα καταρτιστεί στα τέλη Μαΐου και θα δοθεί σε Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί εάν θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι εάν ληφθούν ακόμα πιο «επιθετικά» μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής η οικονομία δεν θα αντέξει. Γι’ αυτό και από εδώ και στο εξής οι παρεμβάσεις θα είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει η κυβέρνηση για πρώτη φορά να ενημερώσει την Ευρώπη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Επίσης, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν και τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να υποδείξουν και τις επόμενες κινήσεις στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο.
Ο Ιούνιος, όμως, είναι και μήνας που θα ληφθούν αποφάσεις για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, έστω και αν αυτό θα αφορά στο ομόλογο της Διασποράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ομόλογο αυτό θα εκδοθεί εντός του καλοκαιριού και το Δημόσιο θα ζητεί από τους ομογενείς της Αμερικής 3 δισ. δολάρια.
Ένας άλλος τομέας που θα «ανοίξει» μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού είναι και αυτός της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες που έχουν προσληφθεί για τον λόγο αυτό, το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στις διεθνείς αγορές. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην μείωση του χρέους.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.