Στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. και την προοπτική της στη Δυτική Μακεδονία

Αναφορικά με τη διακηρυγμένη πλέον κυβερνητική θέση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., αλλά και τις σχετικές δηλώσεις που βλέπουν την περίοδο αυτή το φως της δημοσιότητας περί εκχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, καθώς και υδροηλεκτρικής ισχύος σε ιδιώτες, το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη καταθέσει στην Κυβέρνηση και στους τοπικούς φορείς [Αύγουστος & Νοέμβριος 2010] τις απόψεις και τις θέσεις του, αναφέροντας εμφατικά ότι : «…το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας διαχρονικά και έμπρακτα, στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι διεθνείς περιβαλλοντικές Οδηγίες και Κανονισμοί, που δεσμεύουν και την Ελλάδα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι τα εναλλακτικά σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από την αναγκαία τεκμηρίωση, σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις στην περιοχή εφαρμογής τους, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας…».

Επιπλέον, το Τμήμα μας έχει αποστείλει και δημοσιεύσει εγκαίρως τις «Θέσεις του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτική Μακεδονία», εκτιμώντας ότι η τεκμηρίωση θα πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο, σε όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις και χαράζουν στρατηγικές για το μέλλον ενός τόπου.

Το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι προκαλεί  αυξημένη ανησυχία στην τοπική κοινωνία η συνεχιζόμενη καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης και της ΔΕΗ Α.Ε., ιδιαίτερα μετά και την 7η παράταση υποβολής Προσφορών (σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας) της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαϊδας V, τη διατήρηση της εκκρεμότητας που αφορά την επανέναρξη λειτουργίας των Ορυχείων της Βεύης, σε συνδυασμό και με τον μη ορισμό ημερομηνίας διακήρυξης για τη μονάδα ΑΗΣ Μελίτης 2.

Τέλος, αλλά δίχως σε καμία περίπτωση να είναι τελευταίο, προκαλεί εντύπωση η αναιτιολόγητη καθ’ όλα, αναστολή διάθεσης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, όταν υπάρχουν έργα ενταγμένα και σε εξέλιξη, αγνοώντας τις παρούσες συνθήκες της πλήρους οικονομικής δυσπραγίας που διέρχεται και η περιοχή μας.

Είναι σαφές, ότι διατυπώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις διαφαινόμενες πρόδρομες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και στην ίδια την ουσία του εγχειρήματος που τείνει να προσλάβει αντικοινωνικά – αντιαναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο μεγαλύτερο Ενεργειακό Κέντρο της χώρας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
 

Δημήτρης Μαυροματίδης

 

 

Σημειώνεται το παρόν είναι ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας της 19.04.2011 και έχει αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.

Διαβάστε την Ανακοίνωση της ΠΑΣΠ

Η ΠΑΣΚ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 15/04/11 για ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΗ, με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από 51% σε 34%, έχοντας ως κριτήριο το Δημόσιο Συμφέρον και λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η παρουσία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

ΔΗΛΩΝΕΙ ότι :

  1. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα : είναι η βάση του σημερινού μας πολιτισμού, θεμέλιο της οικονομίας της χώρας και γι’ αυτό πρέπει να είναι και να παραμένει διαρκώς Δημόσιο και Κοινωνικό αγαθό.
  2. Για δεκαετίες η δημόσια ΔΕΗ εξασφάλισε τόσο την ηλεκτροδότηση της χώρας όσο και τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες, με προφανή οφέλη στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.
  3. Η ΔΕΗ είναι μια κερδοφόρα Επιχείρηση Στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, είναι Εθνικό της Κεφάλαιο, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία που στηρίζεται σε εγχώρια παραγωγή και δίνει δουλειά σε χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι ο σημαντικότερος  μοχλός ανάπτυξης και δεν πρέπει να ξεπουληθεί.
  4. Δεν πρέπει η χώρα μας να είναι ενεργειακά εξαρτημένη από εισαγόμενα καύσιμα και από ιδιώτες επενδυτές που αδιαφορούν για τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας. Στις δύσκολες οικονομικά σημερινές συνθήκες επιβάλλεται ακόμα περισσότερο η στήριξη της εγχώριας παραγωγής και όχι η αύξηση των εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων.
  5. Δεν είναι ορατό με ποιο τρόπο η εκποίηση μιας κερδοφόρας επιχείρησης αποτελεί αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη των 27 ήταν ελάχιστες οι χώρες που τόλμησαν να παραχωρήσουν τον έλεγχο της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες και μάλιστα αυτές σήμερα άρχισαν εκ νέου τη κρατική παρέμβαση, όπως π.χ. η Ολλανδία, διότι προκλήθηκε αδιέξοδο από τις ανεπαρκείς επενδύσεις αλλά και την αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος στην Καλιφόρνια πριν μερικά χρόνια θα ’πρεπε να έχει αφήσει κάποια διδάγματα στους υποστηρικτές της άκρατης ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Η ΠΑΣΚ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ υπενθυμίζει ότι τόσο προεκλογικά όσο και μέχρι και πρόσφατα, θέση και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ ήταν ότι το 51% αυτής θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, και

ΚΑΛΕΙ

την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει συνεπής στις προεκλογικές αλλά και πρόσφατες θέσεις και δεσμεύσεις της στο θέμα της ενέργειας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              ΑΝΑΠΛΗΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ        ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.