ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Επισήμως και με τη …βούλα, ιδρύεται το Τμήμα Μεταγωγών στην Κοζάνη, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα 25 του 2011 δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) στις 11 Απριλίου τρέχοντος έτους. Αναμένεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να οριστεί ο αριθμός της αστυνομικής δύναμης που θα διατεθεί στο νεοσύστατο Τμήμα Μεταγωγών. Να σημειωθεί ότι με το Π.Δ. ορίστηκε ότι διοικητής της νέας αστυνομικής υπηρεσίας θα είναι αξιωματικός με βαθμό Αστυνομικού Υποδιευθυντή.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής, πριν από δύο μήνες για ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Κοζάνης. «είναι μια απόφαση που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο των αστυνομικών και του σωματείου μας, αλλά και των δικηγόρων της περιοχής και του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης» δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Νομού Κοζάνης Στέργιος Μπαντόλας, προσθέτοντας ότι «μετά από αγώνες, άλλο ένα δίκαιο αίτημα βρίσκει το δρόμο της υλοποίησης για το καλό των συναδέλφων και των πολιτών».
Το κρίσιμο θέμα τόσο για την αστυνομική ηγεσία της περιοχής όσο και για το συνδικαλιστικό όργανο των Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι «η στελέχωση του Τμήματος Μεταγωγών». Για να μην αποβεί σε βάρος των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού Κοζάνης η ίδρυση του Τμήματος Μεταγωγών, πρέπει αυτό να στελεχωθεί με αστυνομικούς που θα έρθουν από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς αν στελεχωθεί εκ των ένδον, τότε θα συρρικνωθούν περαιτέρω οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού Κοζάνης, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού. Να σημειωθεί ότι με βάση την οργανική δύναμη της Α.Δ. Κοζάνης λείπουν 95 αστυνομικοί. Εάν ένας αριθμός αστυνομικής δύναμης διατεθεί στο Τμήμα Μεταγωγών, τα κενά θα γίνουν πολύ περισσότερα.
Όπως προαναφέρθηκε, ο αριθμός των αστυνομικών του Τμήματος Μεταγωγών θα καθοριστεί από το Αρχηγείο, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία, εκτιμάται ότι θα αποτελείται από 35-40 αστυνομικούς. Εκτιμάται επίσης ότι οι μισοί τουλάχιστον αστυνομικοί θα διατεθούν από τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους.
Πάντως η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης αφήνει έμμεσες αιχμές κατά της αντίστοιχης Ένωσης των Γρεβενών, σημειώνοντας ότι με την ανακοίνωση του Τμήματος μεταγωγών στην Κοζάνη, «διαψεύδονται εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι το εν λόγω Τμήμα δεν είναι αναγκαίο να γίνει στην Κοζάνη, αλλά θα πρέπει αν ιδρυθεί σε άλλη Αστυνομική Διεύθυνση». Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών, με ανακοίνωσή της είχε υποστηρίξει ότι το Τμήμα μεταγωγών θα πρέπει να ιδρυθεί στα Γρεβενά, επικαλούμενο και τις φυλακές που υπάρχουν στο Φελλί.
Εν κατακλείδι η ΕΑΥ Κοζάνης σημειώνει: «Είναι σίγουρο ότι τη λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών, το Α.Τ. Κοζάνης θα απεμπλακεί από τη διενέργεια των μεταγωγών, την τήρηση της τάξης στα δικαστήρια και θα προσηλωθεί στην κύρια αποστολή του που είναι η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».
Τέλος να σημειωθεί ότι η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Μεταγωγών προσδιορίζεται μαζί με τη λειτουργία του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, το οποίο θα δοθεί για χρήση τον επόμενο Σεπτέμβριο. Το νέο κτίριο διαθέτει κρατητήριο δυναμικότητας 35 ατόμων, το οποίο είναι σύγχρονο και τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.