Το πανεορδαϊκό αίτημα να καταστεί η Πτολεμαΐδα το υγειονομικό κέντρο της περιφέρειά μας ζητούν να υιοθετήσει το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης και οι φορείς του δήμου Εορδαίας. Την απόφαση αυτή έλαβε η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης και οι φορείς της Εορδαίας στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής το βράδυ του Σαββάτου, με θέμα την κατάσταση και το μέλλον του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, ενώ το θέμα επρόκειτο να σχετική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί και από το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας.
Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στο οποίο θα τεθεί το σχετικό αίτημα, αποτελεί ένα πρόσθετο όπλο στα χέρια των φορέων της Εορδαίας πριν απευθυνθούν στα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση, με αίτημα την περιφρούρηση και αξιοποίηση της μεγαλύτερης νοσοκομειακής δομής που διαθέτει η Δυτική Μακεδονία, το Μποδοσάκειο νοσοκομείο. Καθώς, όπως επισημάνθηκε, δεν βρίσκεται απλά χωροταξικά στο κέντρο της περιφέρειάς μας, αλλά αποτελεί την πλέον σύγχρονη υγειονομική υποδομή και μπορεί να συναγωνιστεί σε υποδομές και εξοπλισμό μονάχα με μεγάλα και σύγχρονα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα θα απαιτηθεί η στήριξη του Μποδοσάκειου και η στελέχωσή του, ώστε να παρέχει υψηλό βαθμό υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες της περιφέρειας.
Συγκροτήθηκε επίσης πενταμελής επιτροπή για την επεξεργασία του σχετικού υπομνήματος- εισήγησης προς το περιφερειακό συμβούλιο και τα αρμόδια υπουργεία, στο οποίο θα καταγράφεται εκτός από τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και η επιχειρηματολογία που πρέπει να καταστεί η Πτολεμαΐδα σε υγειονομικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Στην επιτροπή συμμετέχουν οι: Μιχάλης Ραμπίδης, Δημήτρης Πεταλίδης, οι γιατροί του Μποδοσάκειου Χρήστος Κατσίνας και Ονούφριος Μαυρίδης και το μέλος της διοίκησης του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Μάριος Συμεωνίδης.
Στην εισήγηση της η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική αντίδραση στη διαφαινόμενη υποβάθμιση της περιοχής, καθώς διαρρέονται το τελευταίο διάστημα ειδήσεις για κλείσιμο διαφόρων υπηρεσιών και υποβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου σε κέντρο υγείας, την ώρα που το Μποδοσάκειο υπερτερεί από όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί ούτως ή άλλως στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά βρίσκεται και σε διαδικασία επέκτασης με ένταξή της στο ΕΣΠΑ.
Αρκετά μέλη της επιτροπής διαβούλευσης τόνισαν ακόμη ότι το αίτημα να καταστεί η Εορδαία υγειονομικό κέντρο της περιφέρειάς μας πρέπει να συνδυαστεί με το αίτημα για διάνοιξη της σήραγγας στην Κλεισούρα, ώστε να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση από και προς την Καστοριά, αφού ούτως ή άλλως το Μποδοσάκειο εξυπηρετεί πληθώρα κατοίκων των όμορων νομών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση για διεκδίκηση της υγειονομικής έδρας της περιφέρειας -η οποία έγινε καθολικά αποδεκτή, κατέθεσε ο π. δημοτικός σύμβουλος Πτολεμαΐδας Ανδρέας Καλαϊτσίδης, ενώ αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής διαβούλευσης και πρώην δημάρχου Πτολεμαΐδας Ανέστη Σπανίδη, ο οποίος ανέφερε ότι το Μποδοσάκειο δεν είναι το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας αλλά ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας και χρειάζεται αναβάθμιση.
Επισημάνθηκε επίσης από αρκετά μέλη της επιτροπής ότι πρέπει επιτέλους να πάρουν θέση οι βουλευτές για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τον υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τη γενικότερη επιχείρηση υποβάθμισης και απαξίωσης της Εορδαίας με το κλείσιμο διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, ιδιαίτερα, που όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου της Β΄/θμιας εκπαίδευσης Εορδαίας, Παναγιώτης Λεσγίδης, κλείνει και το συγκεκριμένο γραφείο εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Εορδαία.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.