Πολλοί κοινοβουλευτικοί εργάζονται στο Δημόσιο..

«Όχι ότι θα πήγαινα να χτυπάω κάρτα στη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορώ να εργαστώ όπως οι συνάδελφοί μου στον ιδιωτικό τομέα μετά την άρση του ασυμβιβάστου» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο βουλευτής Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την οργανική του θέση στη ΔΕΗ. «Θα μπορούσαν να μας αξιοποιήσουν σε κάποιο άλλο πόστο» συμπληρώνει. Από τη ΔΕΗ προέρχεται και άλλος ένας κοινοβουλευτικός, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Αποστόλης. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στον ΟΤΕ, όπως για παράδειγμα αυτό της βουλευτού Φθιώτιδας κυρίας Τόνιας Αντωνίου,αλλά και του βουλευτή Αρτας κ. Κ. Παπασιώζου, ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέρχονται η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Διαμάντω Μανωλάκου, αλλά και ο κ. Αγγ. Τζέκης. Η Βουλή διαθέτει και δύο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και επί σειρά ετών πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Α. Μακρυπίδη, καθώς και την προερχόμενη από τη Δράμα κυρία Χαρά Κεφαλίδου. Παρ΄ ότι το «λόμπι» των δημοσίων υπαλλήλων δεν θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρό στη Βουλή, καθώς καλύπτει μόλις το 4%-5% του συνόλου, εν τούτοις ο αριθμός των οιονεί «κρατικοδίαιτων» βουλευτών είναι πολύ μεγαλύτερος αν συμπεριληφθούν σε αυτούς οι εκπαιδευτικοί, οι καθηγητές ΑΕΙ, οι εργαζόμενοι σε κρατικές τράπεζες και οι γιατροί που παραμένουν στο ΕΣΥ.
Ισχυρό είναι και ένα άλλο λόμπι των «κρατικοδίαιτων» βουλευτών, αυτών που εργάζονται στον τραπεζικό τομέα. Το «ισχυρό δίδυμο» του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή οι υφυπουργοί κκ. Φ. Σαχινίδης και Ηλ. Κουσελάς προέρχονται από την Εθνική Τράπεζα, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Επίσης υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας δηλώνει ακόμη και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ι. Ιωαννίδης.
Συνταξιούχος της ΑΤΕ είναι και η βουλευτής Τρικάλων κυρία Σούλα Μερεντίτη, η οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι ενάντια στην άρση του ασυμβιβάστου και σημειώνει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι επιστρέφουν στη θέση στην οποία εργάζονταν χωρίς να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις, σε αντίθεση με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι μετά το πέρας της θητείας τους επιστρέφουν στη δουλειά τους με μπόνους! Η κυρία Μερεντίτη εκτιμά ότι η παράλληλη εργασία των βουλευτών έχει αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει μια μορφή διαπλοκής. «Ενας λογιστήςβουλευτής σε μια επαρχιακή πόλη έχει εξασφαλισμένη πελατεία και μόνο λόγω των διασυνδέσεών του με την εξουσία» υποστηρίζει. Διαλέξεις στη Νομική Σχολή Αθηνών δίνει ακόμη και σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος«Θα αστειεύεσαιβέβαια» είναι η απάντηση που δίνει ερωτηθείς για το εάν αμείβεται για αυτές. Παρ΄ όλ΄ αυτά, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, θα μπορούσε να αμείβεται κανονικά, αρκεί να διέθετε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, κοινώς «μπλοκάκι»! «Το κάνω διότι μου αρέσει και δεν θέλω να ξεκόψω από το αντικείμενο, καθώς εάν δεν επανεκλεγώ μπορώ να επανέλθω στο Πανεπιστήμιο» σημειώνει.
Μεταξύ άλλων, στη θέση του κ. Παυλόπουλου βρίσκονται οι νυν υπουργοί Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, οι οποίοι ωστόσο δεν κάνουν χρήση- προς το παρόν τουλάχιστον- της ευχέρειας που τους παρέχεται να διδάσκουν στο πανεπιστήμιο.
Οι δικηγόροι αποτελούν διαχρονικά το μεγαλύτερο «λόμπι» της Βουλής. Μάλιστα κάποιοι, κυρίως βουλευτές Αθηνών, βρίσκουν τον χρόνο να συνδυάσουν τη δικηγορική εργασία με το κοινοβουλευτικό έργο, όμως η πλειονότητα αρκείται στα κοινοβουλευτικά καθήκοντά της. «Δεν θα μπορούσα να αναλαμβάνω υποθέσεις διότιόταν είσαι στη Βουλήείναι απολύτως σαφές πως πηγαίνοντας στο δικαστήριο δημιουργείται ηθικό ζήτημα» τονίζει ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρης, ο οποίος συμπληρώνει ότι «εάν φορτώσω και δικηγορική δουλειά στον ελάχιστο χρόνο μου είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποιον θα κοροϊδεύω». Ανάμεσα στους νομικούς της Βουλής εντοπίζεται και μια περίπτωση με θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τη βουλευτή Μεσσηνίας κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία προσελήφθη στην Αγροτική Τράπεζα το 2007, έπειτα από σχετική προκήρυξη της ΑΤΕ για την πρόσληψη 15 δικηγόρων με πάγια αντιμισθία. Στην ίδια κατηγορία με πανεπιστημιακούς και δικηγόρους θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και οι γιατροί που είναι μέλη ΔΕΠ. Σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν μεν να διδάσκουν όμως δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα των Σχολών τους. «Διδάσκω κανονικά στην Ιατρική Σχολή, χωρίςόμως να πληρώνομαι» λέει ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτει στο «Βήμα» ότι εάν τον Ιούνιο επιλεγεί ως διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής στο «Λαϊκό» θα παραιτηθεί από βουλευτής ούτως ώστε να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.«Προτιμώ την Ιατρική από τη Βουλή» σχολιάζει. Η δεύτερη κατηγορία γιατρών είναι εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Οι βουλευτές αυτής της ομάδας, παρ΄ ότι έχει αρθεί το ασυμβίβαστο, δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς απαγορεύεται να αμείβονται από δύο θέσεις του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν στο «Βήμα» συνάδελφοί τους βουλευτές, επισκέπτονται τα ιατρεία του ΕΣΥ και εξετάζουν ασθενείς- κυρίως στην επαρχία- για ψηφοθηρικούς λόγους!
Παρ΄ όλα αυτά μετά τη λήξη της θητείας τους μπορούν να επανέλθουν κανονικά στο ΕΣΥ, καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχαν ή άλλη προσωποπαγή θέση, χωρίς όμως να γίνουν διευθυντές.
Πρόσφατα η κυβέρνηση με ρύθμιση σταμάτησε ένα διαρκές σκάνδαλο, καθώς ως τώρα πρώην βουλευτές οι οποίοι είχαν να ασκήσουν το επάγγελμα του γιατρού 10, 15 ή και 20 χρόνια, επανέρχονταν στη θέση τους, καταλαμβάνοντας μάλιστα διευθυντικά πόστα. Ετσι πρώην βουλευτές όπως οι κκ. Μ. ΝεονάκηςΣτ. ΜανίκαςΔ. Κοσσυβάκης και Χρ. Σμυρλής από το ΠαΣοΚ ή οι κκ. Λ. Λυμπερακίδης και Α. Γεροντόπουλος από τη ΝΔ μπόρεσαν να επανέλθουν στην προηγούμενη θέση τους.
Η τρίτη κατηγορία των γιατρών οι οποίοι εξασκούν κανονικά το επάγγελμά τους είναι εκείνοι που είτε διατηρούν τα δικά τους ιατρεία είτε εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. «Μετά την άρση του ασυμβιβάστουδουλεύω κανονικά σε ιδιωτική κλινική»δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γ. Γιακουμάτος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.