Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος
Στα 6,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως υπολογίζεται το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχείρησης στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ενημέρωση των βουλευτών της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Στη μαραθώνια συνεδρίαση – διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες – ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της απόφασης να εμπλακεί η Ελλάδα στις επιχειρήσεις, κάνοντας αναφορά στις διαχρονικά καλές σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, αλλά και επειδή με τη συμμετοχή μας δίνουμε το «παρών» στη νέα εποχή.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι οι Ελληνες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν, καθώς όλες οι νηοψίες είναι συναινετικές και γίνονται με την άδεια των λιβυκών αρχών.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ επί του πεδίου και επί χάρτου, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων και τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν αλλάζει το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής. Η χώρα μας έχει θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, ενώ η φρεγάτα «Λήμνος» επιχειρεί υπό τις εντολές του Ιταλού τακτικού διοικητή, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που επιβάλλει το εμπάργκο όπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική φρεγάτα επιχειρεί μεταξύ νοτίου Ιταλίας και βορείου Λιβύης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί προσοχή στην επίτευξη πολιτικής, οριστικής, βιώσιμης λύσης στη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι επανέλαβε την έκκληση του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «να μην πέσουν Άραβες από ελληνικά όπλα». Με διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος, πρόσθεσε, ότι η συμμετοχή της χώρας μας είναι επικουρική.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε «να μην έχουμε εκ των επιχειρήσεων επιρροές στο θέμα της ΑΟΖ και δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία αύριο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε». Εκτίμησε δε ότι «η επόμενη ημέρα της κρίσης, δεν θα είναι και μακριά απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις εις το μέτωπο».

«Τα θέματα της άμυνας πάνε καλά», συμπλήρωσε, «διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις σε διπλωματικό επίπεδο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος αφού διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να κάνει σχόλιο σε αποσπασματικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, έδωσε έμμεση απάντηση, τονίζοντας ότι οι επιλογές της χώρας μας όσον αφορά στη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στη Λιβύη «διασφαλίζουν πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα και τις αρμοδιότητες που έχουμε με βάση το διεθνές δίκαιο».

Παρατήρησε δε ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης στην οποία διεξάγεται από το ΝΑΤΟ, τελεί υπό τη διοίκηση της Συμμαχίας υπό Αμερικανό, Καναδό και Ιταλό διοικητές.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «ο κ. Ερντογάν κάνει την πολιτική του. Πιστεύω ότι και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει τη δική της, τη στιγμή που πρέπει».

Σε ερώτηση εάν θα διατεθεί στις δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη η βάση της Καλαμάτας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξετάζει τα αιτήματα που υποβάλλονται από φίλες και σύμμαχες χώρες με κριτήρια το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η μη ενεργοποίηση του CAOC-7 στη Λάρισα για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη σημαίνει υποβάθμιση του, ο κ. Βενιζέλος αφού διευκρίνισε ότι για τα θέματα αυτά θα ενημερώσει αύριο στη Βουλή, έθεσε το ερώτημα σε όσους διερωτώνται σχετικά, εάν θέλουν ο ρόλος μας να είναι διευκολυντικός και υποστηρικτικός, ή να είναι ενεργός και επιθετικός και μάλιστα εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε την διεύθυνση των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λιβύη;

Εν τω μεταξύ στη βάση της Σούδας έχουν προσγειωθεί 6 Μιράζ-2000 του Κατάρ, 4 γαλλικά Μιράζ-2000 από τη Γαλλία και 6 F-16 από τη Νορβηγία. Επίσης έχουν προσγειωθεί 2 ιπτάμενα ραντάρ KC-135 και 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου RC-135, των ΗΠΑ, ένα αμερικανικό μεταγωγικό C-130 και ένα γαλλικό μεταγωγικό C-160. Τέλος έχει ελλιμενιστεί ένα αμερικανικό υποβρύχιο. Στη βάση του Αράξου παραμένουν τα 6 βελγικά F-16.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.