Την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε εάν ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι, για να συμβάλλουμε στην προστασία του και εξοικονόμησή του. Το νερό είναι παντού. Στη γη, στον αέρα, στα ζώα στα φυτά. Αποτελεί το  75% του σώματος μας, ενώ καταλαμβάνει τα 7/10 της γης! Και όμως, κάθε μέρα λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο η ποσότητα πόσιμου νερού στον πλανήτη μας! Ήδη το νερό που καταναλώνει το ένα πέμπτο του πλανήτη δεν είναι καθαρό. Με το ρήμα καταναλώνει εννοούμε το νερό που πίνουμε, το νερό που πλένουμε τα ρούχα μας, τα σκεύη μας, το νερό με το οποίο πλενόμαστε, το νερό με το οποίο ποτίζουμε τους κήπους και τις γλάστρες μας.

Δυστυχώς, η λειψυδρία «βασανίζει» 1,25 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και καθημερινά 4.500 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από το λόγο αυτό. Μάλιστα, προβλέπεται ότι 1.800 εκατομμύρια ανθρώπων θα ζήσουν σε χώρες ή περιοχές με ΠΛΗΡΗ λειψυδρία μέχρι το 2025, και δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

“Μες το νερό” το 38% του πληθυσμού της μεσογείου τις επόμενες δεκαετίες θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα με την κατανάλωση νερού. Η χώρα μας ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης, το οποίο γίνεται εντονότερο τους θερινούς μήνες, ειδικά στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, δεδομένου ότι η βροχόπτωση έχει μειωθεί περίπου 10%- 30%, ανάλογα την περιοχή.

Οι επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας και γενικά του πλανήτη. Το θέμα, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο να λάβουν δραστικά μέτρα οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι φορείς. Όλοι μας μπορούμε και πρέπει. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αν μόνο ένα σπίτι κάνει οικονομία και σωστή διαχείριση του νερού που καταναλώνει, εξοικονομούνται πολλά λίτρα νερού. Πόσο μάλλον αν προσπαθήσουμε όλοι. Γι’ αυτό πρέπει να “βάλουμε νερό στο κρασί μας” και να σταματήσουμε την αλόγιστη κατανάλωσή του!

Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, ο ενεργός ρόλος των νέων καθώς και η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Αν και για να έχουμε ορθή διαχείριση του νερού απαιτούνται παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, ο καθένας µας μπορεί να συμβάλλει µε τον τρόπο του στο να περιορισθεί η σπατάλη που γίνεται καθημερινά. Έτσι, ενώ ο καθένας µας καταναλώνει κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού ημερησίως για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του, εύκολα θα µπορούσαµε να καταναλώνουμε λιγότερο από 80 λίτρα την ημέρα. Αυτό μπορεί να γίνει µε δύο κυρίως τρόπους: την αλλαγή κάποιων συνηθειών µας και τη χρήση απλών τεχνολογιών εξοικονόμησης.

“Και για να μην πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό” η οργάνωση ΝΕΟΙ παραθέτει 10 χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι που πρέπει να τις “ξέρουμε νεράκι”!

Ο Δεκάλογος εξοικονόμησης Νερού στο σπίτι: .

Αρχικά θα νιώσετε ότι “είστε έξω από τα νερά σας’’ αλλά στη συνέχεια θα συνηθίσετε και θα γίνει τρόπος ζωής!

  • Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τη βρύση ανοιχτή Με προσεκτική χρήση νερού, ξοδεύονται περίπου 2lt ενώ με ανοικτή βρύση 20lt
  • Το ίδιο και όταν ξυρίζεστε. Στο ξύρισμα με προσεκτική χρήση νερού, καταναλώνονται έως 3lt νερού ενώ με ανοικτή βρύση: 25lt
  • Βεβαιωθείτε ότι το καζανάκι της τουαλέτας δεν τρέχει. Ειδάλλως καλέστε έναν υδραυλικό να το επιδιορθώσει άμεσα.
  • Περιμένετε το πλυντήριο ρούχων να γεμίσει για να πλύνετε τα ρούχα σας και χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού εάν υπάρχει. Με το οικονομικό πρόγραμμα χρησιμοποιούνται  έως 130l t νερού ενώ με το μεγάλο πρόγραμμα 300lt. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων.
  • Ελέγξτε όλες τις βρύσες του σπιτιού εάν στάζουν και επιδιορθώστε αυτές. Με αυτή την πράξη μπορείτε να σώσετε 1.600 λίτρα νερού μηνιαίως ανά βρύση.
  • Μειώστε τη χρονική διάρκεια του ντους. Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε ξοδεύονται έως 40lt νερού ενώ όταν κάνετε μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα: 180lt και όταν κάνετε ντους με το νερό να τρέχει: 120lt νερού.
  • Ετησίως 21.000 λίτρα νερού ανά άτομο υπολογίζεται ότι ξοδεύονται στο ντους.
  • Όταν πλένετε το αυτοκίνητό μόνοι σας, μην αφήνετε το λάστιχο να τρέχει. Χρησιμοποιείστε ένα κουβά που έχετε γεμίσει με νερό και το λάστιχο κατά το ξέβγαλμα. Με κουβά, έχετε οικονομία σε νερό σε σύγκριση με το λάστιχο, έως 85% .
  • Για το πότισμα του κήπου χρησιμοποιείτε αυτόματα συστήματα ψεκασμού.
  • Πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά στο νεροχύτη που έχετε γεμίσει κατά το ήμισυ με νερό και μην αφήνετε τη βρύση άσκοπα ανοιχτή. ‘Έτσι θα σώσετε περίπου 33 έως 48 λίτρα.
  • Για να ξεπλύνετε τα πιάτα μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα στο νεροχύτη. Προσπαθήστε να κλείνετε τη βρύση ή χρησιμοποιείστε το δεύτερο νεροχύτη εάν υπάρχει για το ξέβγαλμα. Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στη λεκάνη ξοδεύεται περίπου 25lt νερό ενώ με ανοιχτή βρύση έως και 150lt.

«Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και των υδάτινων πόρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ζωή, ο οποίος σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του. Στην Ελλάδα οι υδάτινοι πόροι είναι θέμα διαχείρισης και όχι επάρκειας. Το 85% του νερού καταναλώνεται για αρδευτικούς σκοπούς κι από αυτό το 70% χάνεται στα χωμάτινα και κακώς συντηρημένα αρδευτικά κανάλια της υπαίθρου, ενώ παράλληλα θα είχαμε 2 φορές περισσότερα αποθέματα αν περιορίζαμε κατά 10% τις διαρροές στα αρδευτικά κανάλια της υπαίθρου. Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη χάραξης συγκεκριμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής», τονίζει η πρόεδρος της ΜΚΟ ΝΕΟΙ και δικηγόρος Άννα Ευθυμίου.

Η προσπάθεια εξοικονόμησης νερού στο σπίτι είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας νέας στάσης απέναντι στη χρήση του νερού. Πρέπει να “μπει το νερό στ’αυλάκι”, ώστε ο κάθε ένας από εμάς να συμβάλλει με το σωστό τρόπο στη διατήρηση και βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος. Κατά τον τρόπο αυτό, δε θα πούμε “το νερό νεράκι’’.

Οι νέοι και νέες μπορούν να επικοινωνούν με την οργάνωση ΝΕΟΙ στα τηλέφωνα 2310 384025 & 2310 232418 για περισσότερες πληροφορίες και με την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο 1520.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.