Πρώτη ενημερωτική άτυπη συνάντηση στο πλαίσιο του Προγράμματος MED FORET MODELE (Μεσογειακό Πρότυπο Δάσος) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στο Δημοτικό Κατάστημα, παρουσία του Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009  και τελειώνει το Μάρτιο του 2012.Είναι ενταγμένο στο INTERREG IV B MED ( 75% κοινοτικούς πόρους και 25% εθνικούς πόρος).

Αρχικά το Πρόγραμμα αφορούσε το Δασικό Σύμπλεγμα Κρανιάς- Μοναχητίου- Κηπουρειού αλλά στη συνέχεια με τον «Καλλικράτη» επιλέχθηκε ο  νέος Δήμος Γρεβενών ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για Πρότυπο Δάσος.

Η έννοια ” Πρότυπο Δάσος” γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στον Καναδά.

Σήμερα, περισσότερα από 50 Πρότυπα Δάση δραστηριοποιούνται σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών, το Μεσογειακό Δίκτυο Πρότυπου Δάσους, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της Καστίλης Λεόν (Ισπανία) το 2008, περιλαμβάνει χώρες και περιοχές από τις δύο ακτές της Μεσογείου.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Γρεβενών, ένας καταπράσινος Δήμος απαράμιλλου φυσικού κάλλους, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Εκκλησίες και Μοναστήρια, τα Πέτρινα Γεφύρια, σημαντικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του τόπου, το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, τα ποτάμια, τις φυσικές λίμνες, τα γεωθαύματα, τα αρχαιολογικά ευρήματα, το κέντρο Παλαιοντολογίας, το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, τα δασικά και μη δασικά προϊόντα, πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξή του.

Είμαστε ένας Δήμος στον οποίο δραστηριοποιούνται σύγχρονες Ξενοδοχειακές μονάδες και Καταλύματα για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Καταλήγοντας ο κ. Δήμαρχος τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος Γρεβενών, παρά την καθυστέρηση του Προγράμματος, θα το ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία.

Εισηγητές ήταν εκπρόσωποι του Προγράμματος- Δασολόγοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στη συνάντηση συμμετείχαν, οι Αντιδήμαρχοι Γρεβενών κα Πέτρου, κ. Νασίκας και κ. Χατζηγεωργίου, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών, Στελέχη του Δήμου Γρεβενών και της ΑνΓρε, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας της Βάλια Κάλντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.