Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Εργαζόμενοι στους Δήμους: Απλήρωτοι μέχρι και 8 μήνες

Μάρτιος 22nd, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μετά τις δημοτικές επιχειρήσεις, ορισμένες εκ των οποίων οφείλουν δεδουλευμένα πολλών μηνών, κυρίως, στους συμβασιούχους, τα φαινόμενα καθυστέρησης καταβολής της μισθοδοσίας επεκτείνονται πλέον και στους υπαλλήλους των ίδιων των δήμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος των δήμων σε όλη χώρα που καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς στους εργαζομένους μεγαλώνει όλο και περισσότερο και σ’ ένα μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται αφενός στο ότι τα κονδύλια που δίνονται φέτος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) είναι μειωμένα και αφετέρου ότι ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί τους από τα δημοτικά συμβούλια (ο «Καλλικράτης» ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 31.3).
Παράλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις που οι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι και έχουν δάνεια, όπως αυτή του Δήμου Δελφών έγινε παρακράτηση μέρους των ΚΑΠ για δάνεια των πρώην Καποδιστριακών δήμων, με αποτέλεσμα να μην φτάσει στο δήμο ολόκληρο το ποσό για τη μισθοδοσία του Μαρτίου και προκειμένου να καταβληθούν σε όλους τους υπαλλήλους οι μισθοί να δοθούν μειωμένοι! (συγκεκριμένα, παρακρατήθηκαν από το δήμο τα έξοδα κίνησης).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές που φτάνουν και τις τρεις εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί μεταξύ άλλων στους Δήμους Αιγάλεω, Βύρωνα, Χαϊδαρίου και εσχάτως Λέσβου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος έχει ήδη ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσει να καλύψει και τη μισθοδοσία σ’ ένα δήμο που έχει πολύ μεγάλα χρέη. Ειδική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Φυλής, καθώς ο ΕΣΔΚΝΑ δεν έχει καταβάλει τα ανταποδοτικά τέλη για το ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Δημήτρης Μπουραϊμης να γνωστοποιήσει στους εργαζόμενους ότι θα πληρωθούν το 15θημερο του Μαρτίου μετά τις 25 του μηνός
Δημοτικές επιχειρήσεις: Απλήρωτοι από το Σεπτέμβριο
Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις δημοτικές επιχειρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις οφείλουν κυρίως στους συμβασιούχους, δεδουλευμένα πολλών μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες «πρωταθλητές» είναι ο Δήμοι Τρικκαίων, (εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση e-trikala έχουν να πληρωθούν πάνω από οκτώ μήνες), και Λέσβου (από το Σεπτέμβριο δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί των συμβασιούχων των παιδικών σταθμών με αποτέλεσμα να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας) , ενώ προβλήματα υπάρχουν και στους Δήμους Έδεσσας (ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας, όπου οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των καθηγητών είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας), Δελφών και Βύρωνα.
Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Πατρέων τον Ιανουάριο (κυρίως) και τον Φεβρουάριο αλλά τώρα η κατάσταση φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί. Να σημειωθεί επίσης ότι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές υπάρχουν σε πολλούς δήμους στα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».

aftodioikisi.gr

This entry was posted on Τρίτη, Μάρτιος 22nd, 2011 at 20:46 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply