Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στις Αμυγδαλιές Γρεβενών λαϊκή συνέλευση με την παρουσία του ιερέα μας Παπα-Θύμιου, των Αντιδημάρχων κ. Μιχαλογιάννη και κ. Παρασκευαΐδη, του Προέδρου της Κοινότητας κ. Πατσιαρίκα, των μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας κ. Στεριόπουλου και Ζεμπίλη, του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Ζεμπίλη, του Προέδρου Αθλητικού Συλλόγου Κουταλή και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Καραλιόλιου, όλων των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και πάρα πολλών κατοίκων του χωριού.

Στη συνέλευση προηγήθηκε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις αναφορικά με την πρόταση για το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών και τη συγχώνευσή του στην Κιβωτό, ακολούθησε συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις για την κλιμάκωση και τη μορφή των κινητοποιήσεων. Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο συγχωνεύσεων-καταργήσεων Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας,  το οποίο καταργεί – συγχωνεύει το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών στην Κιβωτό.

Οργή και αγανάχτηση είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν όλους τους κατοίκους των Αμυγδαλεών. Πώς είναι δυνατόν όταν όλοι οι μαθητές, όλοι οι γονείς, όλοι οι φορείς των Αμυγδαλεών και σύσσωμη η τοπική κοινωνία, επιθυμούν να μην καταργηθεί το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών, ενώ επίσης  ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Δασταμάνης Γεώργιος και με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών, υποστηρίζουν το αίτημά μας, το Υπουργείο Παιδείας να ακούει μόνο τους δύο υπηρεσιακούς του παράγοντες, τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ. Έλενα Ζυγούρη και το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Γρεβενών κ. Νάστου Γεώργιου.

Γι’ αυτό και για να διαμαρτυρηθούμε, την Τετάρτη 16 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε με απόλυτη επιτυχία προειδοποιητική κατάληψη μιας ημέρας των γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από όλους μας εκφράζετε  μεγάλη  ικανοποίηση για τη συμπαράσταση στον αγώνα μας  από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δασταμάνη, από τους Αντιδημάρχους κ. Καραγιάννη, κ. Μιχαλογιάννη και κ. Παρασκευαΐδη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Χάτσιο και κ. Γιάτσιο και τη Δημοτική Σύμβουλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπέιρωσης κ. Ντάγκα, οι οποίοι μας επισκέφτηκαν στο χώρο της κατάληψης, όπως επίσης και προς το Βουλευτή Γρεβενών κ. Χαντάβα, ο οποίος με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή υποστηρίζει κι αυτός το αίτημά μας, καθώς και με τη δημόσια υποστήριξη στο αίτημά μας που εξέφρασε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Νούτσος. Επίσης συμμετείχαμε μαζικά στο Πανγρεβενιώτικο συλλαλητήριο που έγινε την Πέμπτη 17 Μαρτίου στα Γρεβενά και στη διαμαρτυρία που έγινε την Παρασκευή 18 Μαρτίου στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στην Κοζάνη.

Τέλος αποφασίστηκε ομόφωνα ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο επόμενος Αγιασμός το Σεπτέμβριο του 2011 θα γίνει στο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών. Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει το συντομότερο το αίτημά μας για να συνεχίσει τη λειτουργία του ως 2/θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών. Κι αυτό γιατί το Σχολείο μας είναι το μεγαλύτερο Σχολείο του Δήμου, στο μεγαλύτερο χωριό του Δήμου, με το μεγαλύτερο υψόμετρο (στα 1000 μέτρα περίπου), την μεγαλύτερη επικινδυνότητα κατά τη μεταφορά, τη μεγαλύτερη απόσταση (πολύ πάνω  από μισή ώρα το καλοκαίρι και μπορεί πάνω από μια βδομάδα το χειμώνα), το πιο ιστορικό σχολείο με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ιστορία από το 1870, το πρώτο μονοτάξιο δημοτικό σχολείο άρχισε να λειτουργεί ως ιδιωτικό από το 1870 ή το 1735, με την ανοχή των Τούρκων κατακτητών), είναι το μοναδικό Οικολογικό Σχολείο της Δυτικής Μακεδονίας και το μοναδικό που διατηρεί ενημερωμένη ιστοσελίδα στην Π.Ε. Γρεβενών http://dim-amygd.gre.sch.gr, η οποία μάλιστα αναδείχτηκε σε τρεις διαγωνισμούς  στις πρώτες 20 θέσεις ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, φέτος με την Περιβαλλοντική του Δραστηριότητα με τίτλο «αειφόρο σχολείο» συμμετέχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό «αειφόρων σχολείων» και στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας U4energy, έχει προοπτική γιατί στο Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό του χωριού φοιτούν 12 παιδιά,  διαθέτει άρτια κτιριακή υποδομή, πλούσιο σύγχρονο εξοπλισμό και πλήρη υλικοτεχνική υποδομή (φέτος ολοκληρώθηκε και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που κόστισε περίπου 40.000ευρώ).

Επίσης και μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός μας αποφασίστηκε  ομόφωνα:

1. Να συμμετέχουμε μαζικά στο προειδοποιητικό κλείσιμο μίας ώρας της Εγνατίας οδού που θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 2.00μ.μ. στον κόμβο της Μυρσίνας από την επιτροπή Αγώνα του Δήμου.

2. Να γίνει προειδοποιητική κατάληψη μιας ημέρας των γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών  την Τετάρτη 23 Μαρτίου.

3. Να συμμετέχουν οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους και όλους τους κατοίκους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα Γρεβενά, με το πανό «όχι στο κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών», ο σημαιοφόρος θα κρατά την Ελληνική σημαία και δύο μαύρες σημαίες οι παραστάτες. Αν δεν μας επιτραπεί η παρέλαση τότε θα σταθούμε απέναντι από το χώρο των επισήμων για να εκφράσουμε έτσι τη διαμαρτυρία μας.

4. Να μετατρέψουμε σε διαρκείας όλες τις προειδοποιητικές μορφές κινητοποίησης που έχουμε προχωρήσει ως τώρα.

5. Ο κ. Δήμαρχος να κλείσει άμεσα ραντεβού με το Υπουργείο Παιδείας, αντιπροσωπεία να μεταβεί στην Αθήνα για να απαιτήσει να συνεχίσει τη λειτουργία του ως 2/θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών. Αν ο κ. Δήμαρχος δεν ικανοποιήσει το αίτημά μας τότε να ζητηθεί το ίδιο από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ή από τον κ. Βουλευτή.

6. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αν παρ’ όλα αυτά κλείσει το Σχολείο μας, τότε  είμαστε αποφασισμένοι να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας όλοι Πρόεδροι και οι Σύμβουλοι των φορέων των Αμυγδαλεών (Κοινότητα, Πολιτιστικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Αθλητικός Σύλλογος),  να μην προσκαλέσουμε κανέναν εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης ή της Κυβέρνησης στο χωριό μας και να μην παραβρεθούμε σε καμία επίσκεψη εκλεγμένων ή υποψηφίων όλων των συνδυασμών, όλων των κομμάτων σε Τοπικές, Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει το αίτημά μας και να εξαιρέσει από την τελική απόφαση για συγχώνευση το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών. (Για τους ίδιους λόγους που έχουν εξαιρεθεί τα σχολεία της Κρανιάς και των Μεγάρων). Επίσης καλούμε  όλους τους φορείς και όλους τους κατοίκους των Γρεβενών να συμμετέχουν και να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι «όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή».

Το ψήφισμα το υπογράφουν:

1. Για την Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλεών

Ο Πρόεδρος       Αθανάσιος Πατσιαρίκας

2. Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλεών

Ο Πρόεδρος         Αργύριος Γ. Καραλιόλιος

3. Για τους Γονείς όλων των μαθητών του Σχολείου

Ο εκπρόσωπός τους Αθανάσιος Λιάκας

4. Για το Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου

Ο Πρόεδρος   Κουταλής Σ. Κων/νος

5. Για το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Ο Πρόεδρος Βασίλειος Ν. Ζεμπίλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.