Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, κατέθεσε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2011, ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, με αφορμή τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στο Νομό Γρεβενών.

Σύμφωνα με την κατατεθείσα ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων ο κ. Χαντάβας αναφέρει:

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις σχολείων Ν. Γρεβενών

Κυρία Υπουργέ,

Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, υλοποιώντας μία μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και προωθώντας μια νέα εκπαιδευτική πολιτική, «στην καρδιά» της οποίας, βρίσκεται το «νέο σχολείο» και το «νέο Λύκειο» ξεκίνησε εδώ και καιρό, έναν διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αλλά και όλους τους ενδιαφερομένους, με στόχο να πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις των σχολείων για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα για τους μαθητές.

Είναι λογικό στον 21ο αιώνα και σε μία άκρως ανταγωνιστική κοινωνία και οικονομία, να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση – από πλευράς εκπαιδευτικού αποτελέσματος – σχολεία με μονοψήφιο αριθμό μαθητών, μονοθέσια ή διθέσια, όταν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν  σε μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συγκροτήματα, στα οποία θα αναπτύσσεται καλύτερα η άμιλλα και η κοινωνικότητα των μαθητών και θα δίνεται η δυνατότητα πρόσθετης εκπαίδευσης στις ξένες γλώσσες, στην πληροφορική, στις εικαστικές τέχνες, στον αθλητισμό κλπ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές όπως αυτές του Νομού Γρεβενών, θα εξεταζόταν κατά περίπτωση οι ειδικές συνθήκες και οι ανάγκες, με στόχο πάντα το καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών μεταφοράς των μαθητών.

Πριν τις τελικές αποφάσεις θα λαμβανόταν υπόψη η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους γονείς των μαθητών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών, τάχθηκε ομόφωνα κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων, το δε Δημοτικό Συμβούλιο Δεσκάτης, ζήτησε την παραμονή και των τριών Δημοτικών Σχολείων στην πόλη της Δεσκάτης. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Κοινότητας Αμυγδαλέων εξέφρασε ομόφωνα την αντίδρασή του στην κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου και την ενσωμάτωσή του στο Δημοτικό Σχολείο Κιβωτού, επικαλούμενος τις δυσμενείς οδικές συνθήκες πρόσβασης και την ασφάλεια των μαθητών. Παράλληλα τα επτά χωριά (Κνίδη, Πόρος, Αγαλαίοι, Ιτέα, Κέντρο, Ποντινή, Βάρη, Πυλωροί,) του Καποδιστρικού Δήμου Βεντζίου είχαν διαφορετική άποψη για τον ορισμό της έδρας του Δημοτικού Σχολείου.

Δεδομένου ότι τόσο η νέα εκπαιδευτική πολιτική όσο και ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι στη σωστή κατεύθυνση, θα περίμενε κανείς να αντιμετωπιστεί από την κοινωνία θετικά το αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων. Απεναντίας μετά την ανακοίνωση των συγχωνεύσεων επικρατεί έντονος προβληματισμός αλλά και αναστάτωση στους γονείς και στους μαθητές σε βαθμό που εύλογα να διερωτάται κανείς αν έγινε σωστή ενημέρωση ή διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους.

Ερωτάσθε :

1.    Έγινε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους;

2.    Ποιοι λόγοι επέβαλλαν την συγχώνευση των τριών Δημοτικών Σχολείων Δεσκάτης σε δύο;

3.    Γιατί δεν παρέμεινε σε λειτουργία το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλέων και πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφάλειας της μεταφοράς μαθητών από τις Αμυγδαλιές στην Κιβωτό;

4.    Με ποια κριτήρια αποφασίσθηκε να ορισθεί η έδρα του Δημοτικού Σχολείου στην Σαρακήνα και όχι στην Κνίδη. Πώς προβλέπεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκύπτει για τους μαθητές του χωριού Βάρης, το οποίο καταργείται και οι μαθητές του υποχρεούνται να μεταβαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο της Σαρακήνας που απέχει 27 χλμ από τη Βάρη;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Χαντάβας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.