Σε ψαλίδισμα έως και 20% του αριθμού των πρωτοετών φοιτητών στα ΑΕΙ – ΤΕΙ της περιφέρειας προσανατολίζεται το υπ. Παιδείας. Σε δραστική μείωση των εισακτέων, έως και 20% σε σύγκριση με πέρυσι στα ΑΕΙ της περιφέρειας, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας. Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η περικοπή, έως και 35%, των κρατικών κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οδηγεί φέτος την ηγεσία του υπουργείου να ορίσει τον αριθμό των εισακτέων προσεγγίζοντας τις προτάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, τα οποία από την πλευρά τους και λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης ζητούν ψαλίδισμα του αριθμού των εισακτέων τους ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνολική μείωση των εισακτέων το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 θα κινηθεί κατά μέσο όρο περί το 10%, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός να κινηθεί γύρω στις 80.000 από 88.165 που ήταν το 2010-2011. Οπως προκύπτει, λόγω της οικονομικής κρίσης θα ικανοποιηθεί -έστω και μερικώς- ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών και των διδασκόντων στα ΤΕΙ (κυρίως των μεγάλων πόλεων), οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν ο τελικός αριθμός εισακτέων να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες (εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές) των ΑΕΙ. Τα ιδρύματα διαμαρτύρονταν για ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας διότι οι ηγεσίες του υπ. Παιδείας, κατά πάγια τακτική τους, αγνοούσαν τις προτάσεις τους για τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και όριζαν πολύ περισσότερους. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο για κάθε δύο εισακτέους που ζητούσαν τα ΑΕΙ, το υπουργείο έστελνε τρεις…

Τα ιδρύματα
Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Μαρτίου και θα προσεγγίζει τις προτάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, ορισμένες εκ των οποίων παρουσιάζει ενδεικτικά η «Κ». Τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των εισακτέων ζητεί το Παν. Πατρών. Πέρυσι, στο ίδρυμα είχαν εισαχθεί 3.590 υποψήφιοι και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος το πανεπιστήμιο ζητεί 1.870 εισακτέους (δηλαδή, μείωση της τάξης του 48%). Στα ΤΕΙ, τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων σε σύγκριση με πέρυσι ζητούν οι διδάσκοντες του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Το ίδρυμα ζητεί οι 5.920 περυσινές θέσεις εισακτέων του να μειωθούν σε 2.610 φέτος, δηλαδή μείωση 56%.
«Ο αριθμός των φοιτητών που ζητάμε ανταποκρίνεται σε κριτήρια όπως η αναλογία φοιτητών/ διδασκόντων και οι υποδομές μας» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Η λειτουργία των ΑΕΙ έχει επιβαρυνθεί διότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων διδασκόντων δεν αναπληρώθηκε με νέες προσλήψεις.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου βασίζεται στη δραστική μείωση των εισακτέων πρωτίστως στα περιφερειακά ιδρύματα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετεγγραφών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να «αποψιλώνονται» τα περιφερειακά ΑΕΙ. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του υπ. Παιδείας μετεγγραφή πήρε φέτος το 67,2% των εισακτέων του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Παν. Αιγαίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσοστιαία «αποψίλωση» Τμήματος. Αντίστροφα, από μετεγγραφές αυξήθηκε κατά 204,7% ο αριθμός των φοιτητών του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης στο ΤΕΙ Αθηνών, το οποίο δέχθηκε τους σπουδαστές από τέσσερα Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ με ομοειδές αντικείμενο.
«Κάθε χρόνο ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών μας περίπου διπλασιάζεται. Αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο στο ΤΕΙ, πρώτον επειδή δεν έχουμε τον απαραίτητο αριθμό διδασκόντων και τις υποδομές για τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών και, δεύτερον, επειδή πολλοί φοιτητές από μετεγγραφή έχουν ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο των φοιτητών του ιδρύματος», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιώς κ. Λάζαρος Βρυζίδης.

Βαθμολογία
Ετσι, το υπ. Παιδείας προωθεί ένα νέο σύστημα μετεγγραφών, όπως ανακοίνωσε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται από το 2011-2012 οι μετεγγραφές όσων πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια να γίνονται με βάση τη βαθμολογία τους. Για παράδειγμα, με το προτεινόμενο σύστημα ένας πρωτοετής στο Μαθηματικό Αιγαίου (με βάση εισαγωγής τα 15.067 μόρια το 2010) δεν θα έχει δικαίωμα να μετεγγραφεί στο Μαθηματικό Αθηνών (με βάση τα 17.315 μόρια) αλλά μόνο σε σχολή της Αθήνας με αντίστοιχη της βαθμολογίας του βάση εισαγωγής, έστω και εάν δεν έχει συναφές αντικείμενο. «Η πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από τα ιδρύματα», είπε στην «Κ» ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Παν. Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς. Με το νέο σύστημα μετεγγραφών σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη μείωση των εισακτέων, τα κεντρικά ΑΕΙ θα… ανασάνουν και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την περικοπή της χρηματοδότησής τους.

Ζητούσαν λίγους, έστελναν πολλούς
«Η οικονομική κρίση μας οδηγεί σε μία απόφαση, την οποία έπρεπε να έχουμε λάβει από καιρό. Τα πανεπιστήμια πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τους και όχι το υπουργείο να αποφασίζει μονομερώς», αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρης Τσάρτας, μιλώντας στην «Κ» για την επικείμενη -έστω μερική- σύγκλιση των προτάσεων των ΑΕΙ με τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου για τον αριθμό των εισακτέων. Ενδεικτικά των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των προτάσεων των πανεπιστημίων και των αποφάσεων του υπουργείου είναι τα στοιχεία από τις προηγούμενες χρονιές:
– Το 2010 τα πανεπιστήμια είχαν ζητήσει 27.124 εισακτέους. Ομως το υπουργείο όρισε τον αριθμό στις 40.125, δηλαδή αυξημένος κατά 47% σε σχέση με το αίτημα των ιδρυμάτων. Βέβαια, πέρυσι καλύφθηκαν όλες οι θέσεις καθώς το 2010 καταργήθηκε η βάση του 10, που είχε καθιερωθεί το 2006. Αποτέλεσμα ήταν ο τελευταίος εισακτέος στα πανεπιστήμια να εισαχθεί με βαθμό 2,3 (ήταν απόφοιτος του 2009 που απλώς εκμεταλλεύθηκε την κατάργηση της βάσης και εισήχθη χωρίς εξετάσεις), ενώ στα ΤΕΙ με 0,9.
– Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απόκλιση το 2009. Τα πανεπιστήμια ζήτησαν 26.509 πρωτοετείς, ενώ το υπ. Παιδείας τους όρισε στους 40.180, με αποτέλεσμα η ποσοστιαία απόκλιση να φθάσει το 51%.
– Το 2008 η πρόταση των ιδρυμάτων ήταν για 26.177 εισακτέους ενώ το υπουργείο τους έστειλε 39.210 πρωτοετείς φοιτητές (απόκλιση 49%).

Του Αποστόλου Λακασα – Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.