Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση Φυτικών Υλικών – Κομποστοποίηση» η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας & Πρασίνου των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με τους συνεργάτες τους ώστε να ενημερωθούν για την ανακύκλωση φυτικών υλικών – Κομποστοποίηση.

Πρόκειται για μία δραστηριότητα ιδιαίτερα αναπτυγμένη στα κράτη του εξωτερικού σύμφωνα με την οποία τα διάφορα φυτικά υλικά (φύλλα, φλούδες από φρούτα και λαχανικά, χορτάρι από γκαζόν κλπ) τοποθετούνται σε ειδικό κάδο και μετατρέπονται σε φυτόχωμα κατάλληλο για λίπανση των κήπων λαχανικών ή των λουλουδιών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Πυροβέτση τ. Αναπληρώτριας καθηγήτριας Οικολογίας στο Α.Π.Θ. αλλά και του κ. Δαουτόπουλου, τ. Καθηγητή Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. τα απορρίμματα ενός νοικοκυριού μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό 35- 40% χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνουν τις χωματερές ούτε να βάλουν σε επιπλέον έξοδα τους Δήμους για την αποκομιδή τους. Επιπλέον σύμφωνα με οδηγία τη Ε.Ε. θα έπρεπε η χώρα μας να μείωνε τα απορρίμματά της μέχρι το 2005 αλλά αυτό δεν έγινε. Αντίθετα μάλιστα αντί να μειωθούν αυξήθηκαν κατά 100%. Το πρόβλημα λοιπόν είναι μεγάλο και η λύση, με τη συμμετοχή των πολιτών, είναι η ανακύκλωση των φυτικών υλικών και επιπλέον ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, δηλ. στο νοικοκυριό.

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί όλους τους Δήμους σε ένα δημιουργικό διάλογο με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης φυτικών υλικών και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.