Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Έφυγε για πάντα ο Βαγγέλης Γκιουλέκας

Φεβρουάριος 24th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Από σήμερα η Γρεβενιώτικη παραδοσιακή μουσική γίνεται φτωχότερη. Ο Βαγγέλης Γκιουλέκας δεν είναι πια εδώ. . Δυστυχώς νικήθηκε από την επάρατη νόσο. Δημοσίευουμε ένα άρθρο που είχε γράψει για τον ίδιο ο Μουσικός Στέλιος Κώττας που είχε συνεργαστεί μαζί του:
Γκιουλέκας. ‘Eνα βαρύ όνομα που τα ίχνη του βρίσκονται στα βάθη της γρεβενιώτικης παραδοσιακής μουσικής. Εφράζοντας την επιθυμία όλων των Γρεβενιωτών, ζήτησα να ηχογραφήσω το Νίκο Γκιουλέκα, θείο του Βαγγέλη  που σήμερα θεωρείται ο πατριάρχης του παραδοσιακού γρεβενιώτικου βιολιού. «Υπάρχουν λόγοι, ..  δεν μπορώ. Γράψε  τον Βαγγέλη, σ’ αυτόν παρέδωσα». ήταν η απάντησή του, απάντηση, της ίδιας της παράδοσης. Ο Βαγγέλης σηκώνει όλο το βάρος του ονόματος Γκιουλέκας επάξια, γιατί η διαδρομή του και το παίξιμό του δείχνουν ότι πατάει πάνω στα χνάρια των προκατόχων του. Είναι γιός του Δημήτρη Γκιουλέκα που με τη γλυκιά του φωνή, «παρέδιδε» μαθήματα ερμηνείας του γρεβενιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού και ήταν μάστορας στο παίξιμο του λαούτου. Ο Σπύρος Γκιουλέκας, κι αυτός θείος του Βαγγέλη, ήταν γνωστός στην Αθήνα αλλά και σε όλους τους ειδικούς της Ελλάδας που ασχολούνται με την παράδοση, ως μοναδικός σολίστας στο βιολί.  Ο Πέτρος Γκιουλέκας στο κλαρίνο, ο Θωμάς Γκιουλέκας στο βιολί και υπάρχουν κι άλλοι πολλοί. Μια μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια. Ο Βαγγέλης έγραψε στο προσωπικό μου studio τα κομμάτια του CD με συνοδεία λαούτου από τον ξάδερφό του, Γιώργο Γκιουλέκα. Ο Γιώργος, προτιμάται πάντα από τους καλύτερους μουσικούς της Γρεβενιώτικης παραδοσιακής μουσικής. Το να τους συνοδέψω με  πιάνο και απαλά δοξάρια συμφωνικής ορχήστρας, ήταν δική μου επιλογή και ευθύνη. Το θεώρησα πολύ φυσικό, όταν έχεις να ακολουθήσεις ένα βιολί που κελαηδάει.

Στέλιος Κώττας

This entry was posted on Πέμπτη, Φεβρουάριος 24th, 2011 at 12:06 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.